Stressitön orava elättää terveellisempää mikrobikantaa. Kuva: Ryan Taylor / University of Guelph
Stressitön orava elättää terveellisempää mikrobikantaa. Kuva: Ryan Taylor / University of Guelph

Lunki elämä ylläpitää monipuolisempaa ja terveellisempää mikrobilajistoa elimistössä kuin elo paineen alla, osoittaa tuore oravilla tehty tutkimus.

Mason Stothart Guelphin yliopistosta kollegoineen teki kaurapuurosta ja maapähkinävoista syöttejä, joilla otettiin kiinni 24 Ontarion Algonquinin suojelualueella elävää punaoravaa. Niiden suusta ja ulosteista otettiin näytteitä. Sitten pörröhännille laitettiin korvamerkit ja ne päästettiin vapaaksi.

Näytteet vietiin laboratorioon, ja niistä määritettiin sekä stressihormonien pitoisuuksia että mikrobikannan koostumusta. Kävi ilmi, että näiden kahden välillä on yhteys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

“Mitä stressaantuneempi orava, sitä yksipuolisempi sen mikrobisto oli. Tämä voi kieliä heikommasta terveydestä”, Stothart selittää tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monipuolinen mikrobisto on terveyden ja vastuskyvyn kannalta hyvä, tutkijat selittävät.

Kahden viikon kuluttua samat oravat napattiin häkkiin ja mittaukset toistettiin.

Stressi näkyi jälleen mikrobistossa: jos oravan stressi oli lisääntynyt, tietyt haitallisina pidetyt bakteeritkin lisääntyivät.

Ryhmän mukaan tämä oli ensimmäinen kerta, kun stressin ja mikrobiston kytkös osoitettiin villeillä eläimillä. Tutkimuksen julkaisi Biology Letters.

Sisältö jatkuu mainoksen alla