Kuva: <span class="photographer">Dan Hartman</span>
Kuva: Dan Hartman

Entistä lyhyemmät ja leudommat talvet panevat monen nisäkäspedon ruokahuollon koetukselle. Onnekseen ne saavat korvaamatonta kaveriapua susilta, kertoo Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä tehty tutkimus.

Entistä lyhyemmät ja leudommat talvet panevat monen nisäkäspedon ruokahuollon koetukselle. Onnekseen saavat korvaamatonta kaveriapua susilta, kertoo Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä tehty tutkimus.

Asia on havaittu Yellowstonen kansallispuistossa Yhdysvalloissa, minne sudet ovat palanneet pitkän tauon jälkeen. Aiemmin kun talvet olivat ankaria, Yellowstonen hirvieläimiä kuoli sankoin joukoin. Se takasi raadonsyöjille, kuten karhuille, kojooteille, ketuille ja kotkille yltäkylläiset olot.

Nyt lyhyiden ja lämpimien talvien aikakaudella raatoja on niukasti. Pedot selviävät pahimman ajan yli susilaumojen ansiosta, jotka kaatavat keleistä riippumatta hirviä tasaiseen tahtiin. Ruhoista riittää rippeet myös muille pedoille. Näin sudet lieventävät ilmastomuutoksen kielteisiä vaikutuksia muiden nisäkäspetojen ruokatalouteen. Kalifornialaistutkimus julkaistaan huhtikuussa Public Library of Science Biology –tiedelehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla