Myös Pohjois-Amerikan itärannikolla talvisää meni ääritilaan lumisateineen ja tulipalopakkasineen. Sekin liittyi suihkuvirtauksiin, arvio tutkija. Kuva: Robert Frank / Reuters
Myös Pohjois-Amerikan itärannikolla talvisää meni ääritilaan lumisateineen ja tulipalopakkasineen. Sekin liittyi suihkuvirtauksiin, arvio tutkija. Kuva: Robert Frank / Reuters

Noin 300 vuoden tutkimusaineisto osoittaa virtauksen ääripäiden lisääntyneen huomattavasti 1960-luvun jälkeen.

Suihkuvirtauksen muutokset ovat 1960-luvulta lähtien tuoneet Eurooppaan yhä enemmän äärimmäisiä sääilmiöitä. Virtauksen sijainnista riippuen osa Euroopasta kärsii kuivuudesta ja paahtuu helleaalloissa, kun toisella puolella koetaan rankkasateita ja tulvia.

Virtauksen vuosittainen heilahtelu on lisääntynyt ennennäkemättömästi, sanovat tutkijat.

Pohjois-Atlantilla kiemurteleva polaarinen suihkuvirtaus säätelee Euroopan sääoloja. Virtaus jakaa ilmamassoja, ja sen sijannin suuri heilahtelu on yhteydessä äärimmäisten sääilmiöiden lisääntymiseen Euroopassa viime vuosikymmeninä, osoittaa uusi Nature Communications -tiedelehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkijat perustavat havaintonsa puiden vuosirenkaisiin. Arizonan yliopiston apulaisprofessori Valerie Trouet kollegoineen keräsi näytteitä puiden vuosikasvusta Brittein saarilla ja Välimeren koillisella alueella 1700-alusta alkaen.

Sää vaikuttaa puiden kasvuun, ja niinpä vuosirenkaista voidaan selvittää Euroopan eri alueiden säähistoria 300 vuoden ajalta. Puiden vuosirenkaista voidaan päätellä suihkuvirtausten sijainti kunakin vuonna.

Kun suihkuvirtaus on pohjoisessa, Britteinsaarilla ja Länsi-Euroopassa on helleaalto mutta Kaakkois-Euroopassa rankkasateet lisääntyvät, Trouet sanoo tutkimustiedotteessa.

Kun suihkuvirtaus asettuu etelämpään, käy toisinpäin: Kaakkois-Eurooppa paahtuu helteessä ja kuivuus synnyttää metsäpaloja, kun taas Länsi-Euroopassa tulvii.

Suihkuvirtauksen vaikutus säähän tunnetaan, mutta 1960-luvun jälkeen lisääntynyt voimakas vaihtelu liittää ilmiön ilmaston lämpenemiseen.

Kun vuosirenkaista nyt paljastuu tietoa alkaen vuodesta 1725, nähdään, että 1960-luvun jälkeen heilahtelu on ollut poikkeuksellista. Kun ilmasto muutenkin lämpenee, suihkuvirtauksen muutosten aiheuttama kuivuus ja helteet iskevät entistäkin kovemmin Eurooppaan.

Pohjois-Amerikassa viime aikoina koetut äärisäät liittyvät nekin polaarisuihkuvirtauksen liikkeisiin pohjoisella Tyynellämerellä, Trouet huomauttaa. Kalifornia on kärsinyt huomattavista metsäpaloista, kun taas Yhdysvaltain itä- ja koillisrannikolla on ollut hyisen kylmää ja lumista.

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1218
Liittynyt12.9.2008

Suihkuvirtauksen muutos tuo äärisäät Eurooppaan

Ertsu kirjoitti: Major_Overhaul kirjoitti: Se on tietty ikävää, että äärisää ei tuo Suomeen subtrooppista ilmastoa talviksi. Toisi edes normaalin ilmaston kesäksi. Nytkin oli kesä taas sellainen, että taivas oli pilvien peitossa ja joka päivä satoi. Ei ilmasto sillä lämpene, että pohjoinen pallonpuolisko on tavallista kylmempi. Suomi ei ole maapallo eikä edes pohjoinen pallonpuolisko.
Lue kommentti