Kahden avaruussukkulan ajoaineen syöttöputkista on löytynyt murtumia, jotka saattavat viivästyttää huomattavasti kansainvälisen avaruusaseman ISS:n rakennustöitä, ...

Kahden avaruussukkulan ajoaineen syöttöputkista on löytynyt murtumia, jotka saattavat viivästyttää huomattavasti kansainvälisen avaruusaseman ISS:n rakennustöitä, Space.com -verkkouutiset kertoo.

Hiuksenhienojen murtumien pituus vaihtelee kolmesta kahdeksaan millimetriin. Ne löytyivät Atlantiksen ja Discoveryn syöttöputkien metallisesta sisäpinnoitteesta. Jos siitä irronneet palaset pääsisivät lennon aikana sukkulan moottoriin, seuraukset olisivat kohtalokkaita. Niinpä Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa siirsi jo suunnitellut sukkulalennot tuonnemmaksi.

Seuraava sukkulalento aiottiin tehdä 19. heinäkuuta. Se ei kuitenkaan olisi vienyt rakennustarvikkeita avaruusasemalle. Sen sijaan elokuussa Atlantiksen pitäisi viedä asemalle tukiristikon osia ja lokakuussa Endeavourin samoin. Nämä lennot saattavat siirtyä kuukausia myöhemmäksi.

Vielä ei tiedetä, kuinka paljon avaruusaseman vuodeksi 2006 kaavailtu valmistuminen myöhästyy sukkulayhteyden puuttumisen takia. Jos kaikkien neljän sukkulan putket on uusittava, odotus voi venyä pitkäksi.