Hyvää terveysruokaa.
Hyvää terveysruokaa.

Maitosuklaa käy siinä missä tummakin. 

Kohtuuannos suklaata viikossa näyttäisi vähentävä miesten aivohalvauksen riskiä, osoittaa tuore ruotsalaistutkimus.

Aiemmin suklaan on todettu vähentävän sydänsairauksia. Tämä on ensimmäinen kerta, kun herkun hyödyt huomattiin myös aivohalvaukselta välttymisessä.

Tutkimukseen osallistui 37 000 49–75-vuotiasta miestä, jotka kertoivat kyselylomakkeella, kuinka usein he nauttivat suklaata.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävi ilmi, että suklaalla eniten herkuttelevien miesten riski saada aivohalvaus oli 17 prosenttia pienempi kuin niiden, jotka eivät suklaaseen kajonneet. Eniten syövien viikkoannos oli 63 grammaa suklaata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun tutkijat tekivät laajemman analyysin viidestä eri tutkimuksesta, jotka kattoivat 4 300 aivohalvaustapausta, he totesivat, että suklaansyöjien riski oli 19 prosenttia pienempi kuin suklaata syömättömien.

Riski pieneni sitä mukaa, mitä enemmän suklaata söi viikossa. Jokaista 50 gramman suklaalisäystä kohti aivohalvauksen riski väheni 14 prosentilla.

"Suklaan syömisen hyödyt saattavat liittyä sen sisältämiin flavonoideihin", sanoo Susanna C. Larsson Tukholman Karoliinisesta instituutista.

Flavonoidit näyttävät suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta niiden hapettumista, hyytymistä ja tulehduksia estävien ominaisuuksiensa ansiosta. Suklaan flavonoidit voivat myös vähentää pahan kolesterolin määrää veressä sekä alentaa verenpainetta.

Tutkimuksissa terveyshyötyjä on aiemmin löydetty tummasta suklaasta. Kuitenkin 90 prosenttia ruotsalaistutkimukseen osallistuneiden miesten syömästä suklaata oli maitosuklaata.

Tutkimuksen julkaisi Neurology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla