Kuva: John Loo/Wikimedia Commons
Kuva: John Loo/Wikimedia Commons

Suolistobakteerit pilkkovat kaakaosta tulehduksen estoaineita.

Tumman suklaan terveyshyödyt on tunnettu kauan. Nyt on selvinnyt terveellisen herkun tehon salaisuus. Tietyt suoliston bakteerit popsivat suklaata ja tuottavat siitä tulehdusta vähentäviä aineita, jotka tekevät hyvää sydämelle. Tutkimustuloksesta kertoivat Louisianan yliopiston tutkijat Yhdysvaltain kemiallisen seuran kokouksessa Dallasissa.

Tumma suklaa maistuu suoliston bakteereista Bifidobacterium-lajeille sekä maitohappobakteereille. Suklaan sisältämässä kaakaossa on useita polyfenoleita, kuten katekiinia ja epikatekiinia, ja hieman kuitua. Nämä sulavat ja imeytyvät huonosti, mutta kun ne saavuttavat paksusuolen, bakteerit käyvät niihin käsiksi.

Bakteerit käyttävät kuidun ja pilkkovat polyfenolit pienemmiksi molekyyleiksi, jotka imeytyvät helpommin. Pikku molekyylit laskevat tulehdusta verenkiertoelimistössä ja vähentävät sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä.

Tutkijat selvittivät kaakaon käyttäytymistä suolistossa erityisillä koeputkilla, jotka toimivat ruoansulatuselimistön mallina. Tämän jälkeen he altistivat kaakaon sulamattomat ainekset hapettomalle käymiselle ihmisen ulosteesta otetuilla bakteereilla.