Kuva: Kuvapörssi
Kuva: Kuvapörssi

Aivokuvaukset osoittavat, että miehet ja naiset reagoivat eri tavoin myönteisiin ja kielteisiin kuviin.

Miehet ja naiset näyttävät reagoivan eri tavoin tunteisiin vetoaviin ärsykkeisiin.

"Miehet seulovat emotionaalista informaatiota sen perusteella, vaatiiko se jotakin toimintaa, kun taas naiset keskittyvät tunnesisältöön", sanoi Andrzej Urbanik Krakovan Jagiellonian yliopistollisesta keskussairaalasta Pohjois-Amerikan Radiologisen seuran (RSNA) vuosikokouksessa.

Urbanik kollegoineen kuvansi toiminnallisella magneettikuvauksella 21 miestä ja 19 naista näiden katsellessa emotionaalisesti viritettyjen kuvien sarjaa (IAPS), jota käytetään tunnetilojen tutkimuksissa.

Ilmeni, että kielteisiä kuvia katsellessa naisten vasen talamus vilkastui merkittävästi enemmän kuin miesten. Talamus välittää tuntoaistimuksia muun muassa kipu- ja mielihyväalueille.

Miesten aivoissa kierroksia sen sijaan otti enemmän vasen aivosaareke, joka seuraa koko kehon fysiologista tilaa sekä muodostaa tuntemuksia, jotka johtavat toimintaan. Aivosaarekkeen käskyt välitetään aivoalueille, jotka osallistuvat päätöksentekoon.

"Kielteiset kuvat näyttävät vaikuttavan miesten autonomiseen hermostoon enemmän kuin naisilla", Urbanik sanoo. "Tämä saattaa pohjustaa sitä, että vaarallisessa tilanteessa mies ryhtyy toimimaan todennäköisemmin kuin nainen."

Myönteiset kuvat puolestaan aiheuttivat naisilla voimakkaamman vasteen oikeassa ylemmässä ohimolohkon poimussa kuin miehillä. Kyseinen alue kietoutuu muistiin ja ääniaistimusten työstämiseen.

Miesten aivoissa taas näkyi enemmän eloa takaraivolohkon alueilla, jotka osallistuvat visuaalisen informaation käsittelyyn.

Urbanik uskoo erojen viittaavan siihen, että naiset analysoivat myönteisiä ärsykkeitä miehiä laajemmassa sosiaalisessa kontekstissa ja kytkevät positiiviset kuvat tiettyyn muistoon. Kuva hymyilevästä taaperosta voi herättää esimerkiksi muiston naisen omasta lapsesta. Miehen reaktio taas on Urbanikin mukaan pikemmin pelkkää havainnointia.

Lue lisää miesten ja naisten aivoista Tiede-lehden artikkelista.

Kivikautisessa naudankallossa on reikä, jonka kuva näyttää sen sekä otsaluun ulko- että sisäpuolelta. Janan pituus vastaa kymmentä senttimetriä. Kuva: Fernando Ramirez Rozzi
Kivikautisessa naudankallossa on reikä, jonka kuva näyttää sen sekä otsaluun ulko- että sisäpuolelta. Janan pituus vastaa kymmentä senttimetriä. Kuva: Fernando Ramirez Rozzi

Länsi-Ranskasta löydetyssä yli 5 000 vuotta vanhassa lehmän kallossa oleva reikä on mitä todennäköisimmin porattu tarkoituksella.

Kallonporaus on ikivanha toimenpide. Esimerkiksi migreenin ja epilepsian uskottiin aiheutuvan pään sisällä mekastavista pahoista hengistä, ja kun kalloon porattiin tai raaputettiin reikä, nämä pirut pääsivät liihottelemaan matkoihinsa.

Arkeologinen todistusaineisto osoittaa, että ihmiset porasivat reikiä toistensa päihin jo yli 8 000 vuotta sitten. Toimenpiteestä jopa selvittiin hengissä jo kivikaudella.

Useassa vanhassa kallossa näkyy, että porausreikä on luutunut umpeen. Potilas on siis elänyt ainakin jonkin aikaa toimenpiteen jälkeen.

Nyt Ranskasta löydetty yli 5 000 vuotta vanha lehmän kallo viittaa siihen, että ihmiset ovat kenties harjoitelleet operaatiota eläimillä. Lehmän kallossa on ammottava reikä, jonka ympärillä on selvästi samanlaisia raapimisjälkiä kuin porauksen läpikäyneiden ihmisten päässä.

Atlantin rannalla Länsi-Ranskassa on muinoin ollut kivikautista asutusta, ja lehmän kallo kaivettiin siellä esille jo 1970–1980-luvun kaivauksissa.

Reiän ajateltiin tuolloin syntyneen kamppailussa toisen eläimen kanssa. Kenties toinen sarvipää oli puhkaissut lehmäparan kallon.

Kallon alun perin löytänyt tutkija pyysi kuitenkin muutama vuosi sitten kahta tutkijaa vilkaisemaan reikää lähemmin.

”Näimme hyvin nopeasti, että reikä on syntynyt kallonporauksesta. Se ei ole sarven jälki”, kertoo tutkija Fernando Ramirez Rozzi LiveScience-verkkolehdelle.

Totuus paljastui viimeistään elektronimikroskoopin alla, kun tutkijat näkivät kivityökalujen aiheuttamat raapimisjäljet reiän ympärillä.

Muinaiset ihmiset ovat siis ehkä harjoitelleet kallonporausta lehmällä. Tai kenties lehmäparka on kärsinyt jostain sairaudesta, jota on yritetty parantaa poraamalla sen päähän reikä.

Ei tiedetä, oliko lehmä elossa, kun reikä tehtiin. Joka tapauksessa se ei ole elänyt kovin pitkään operaation jälkeen, sillä reikä ei ole luutunut lainkaan.

Tutkijat pohtivat myös, olisiko reikä tehty osana jotain rituaalia. Heidän mielestään on kuitenkin todennäköisintä, että lehmä on toiminut aloittelevan kallonporaajan harjoituspotilaana ennen kuin vaarallista tekniikkaa on lähdetty soveltamaan ihmiseen.

Ranskasta on aiemmin löytynyt myös villisian kallo, jossa on samankaltainen reikä.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Some ja pelit muokkaavat aivoja samalla tavalla kuin porno tai päihteet.

Moni vitsailee olevansa riippuvainen Facebookista tai Instagramista, mutta addiktio voi olla aivan todellinen, muistuttaa Helsingin Sanomat jutussaan.

Kiinassa arviolta yhdeksän prosenttia ja Japanissa kahdeksan prosenttia nuorista on nettiriippuvaisia. Kiina luokitteli internet-riippuvuuden sairaudeksi jo vuonna 2008.

Internet-riippuvuuden mekanismit ovat samankaltaisia kuin muissakin riippuvuuksissa.

”Riippuvuutta voi aiheuttaa oikeastaan mikä tahansa, mistä aivot saavat nopeita palkintoja”, Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huotilainen kertoo.

Taustalla on aivojen palkkiojärjestelmä, joka aktivoituu muun muassa syömisen ja seksin yhteydessä. Sen tarkoitus on varmistaa eloonjääminen.

Facebook, Twitter, Instagram ja pelinkehittäjät osaavat hyödyntää aivojen palkkiojärjestelmää. Palveluita on hiottu niin, että käyttäjälle tulee jatkuvasti pieniä yllätyksiä: tulee ilmoituksia tykkäyksistä, viestejä kavereilta, uutisia ja videoita.

Lyhyet ilmoitukset herättävät uteliaisuuden ja antavat nopeasti dopamiinitujauksen. Tämän vuoksi Twitter koukuttaa paremmin kuin pitkät kirjoitukset.

Riippuvuuden kehittyessä aivojen toiminta muuttuu alueilla, jotka ovat vastuussa motivaatiosta, kognitiivisista toiminnoista, itsehillinnästä ja viivästyneen palkkion odottamisesta.

Myös hormonien pitoisuudet aivoissa muuttuvat. Hiljattain korealaiset tutkijat havaitsivat, että nuorilla nettiriippuvaisilla aivojen välittäjäaine gaban pitoisuus oli tavallista korkeampi. Tämän tiedetään aiheuttavan uneliaisuutta, masennusta ja ahdistuneisuutta.

Kysely

Oletko nettiriippuvainen?