Monet eivät tiedä, että herpes tarttuu myös oireettomana. Virusta voi kantaa tietämättään.

Sukupuoliherpes voi tarttua seksikumppanilta, vaikka tämä olisi täysin oireeton, tuore tutkimus varmistaa.

Samansuuntaisia tutkimustuloksia on saatu aiemminkin. Silti usein ajatellaan, että herpes voi tarttua vain silloin, kun se oireilee. Helposti rikkoutuvat rakkulat iholla tai limakalvoilla ovat herpeksen tyypillisin oire.

Tutkimustulos on tärkeä, sillä oireettomia sukupuoliherpestä aiheuttavan HSV-2-viruksen kantajia on peräti 20 prosenttia väestöstä. Monet kantavat virusta tietämättään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa 500 HSV-2-herpesvirusta kantavaa ihmistä otti näytteitä sukupuolielimistään 30 päivänä. Heistä 90 oli oireettomia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Testit osoittivat, että herpesoireita potevien näytteissä aktiivista virusta oli joka viidentenä päivänä, mutta oireettomillakin viruksia löytyi joka kymmenentenä päivänä. Erot lähes katosivat, kun tarkastelu rajattiin päiviin, jotka olivat kaikilla oireettomia.

Suurin tartuntariski on kuitenkin päivinä, jolloin potilailla on herpesrakkuloita.

Uusien tartuntojen ehkäisemiseksi virusta kantavien olisikin tärkeää käyttää kondomia, tutkijat huomauttavat. Kondomi suojaa herpekseltä, jos se peittää rakkula-alueen kokonaan. Turvallisempaa on kuitenkin välttää seksiä kokonaan silloin, kun herpes oireilee.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltain lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim 

Sisältö jatkuu mainoksen alla