Homohäiden kakunkoristeilla on pian käyttöä meilläkin. Kuva: Vesa Oja
Homohäiden kakunkoristeilla on pian käyttöä meilläkin. Kuva: Vesa Oja

Nuorison itsemurhayritykset eivät harventuneet osavaltioissa, joissa avioliitto sallittiin vain naisten ja miesten välillä.

Itsemurha on 15–24-vuotiaiden nuorten toiseksi yleisin kuolemansyy niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa.

Seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvien nuorten riski yrittää itsemurhaa on muita suurempi. Mistä tämä johtuu, ei varmuudella tiedetä.

Aiempien tutkimusten perusteella yksi mahdollinen syy on häpeän leima, joka on lyöty homoihin, lesboihin ja biseksuaaleihin, esittää tutkija Julia Raifman Johns Hopkins -yliopistosta. Raifman ryhmineen julkaisi tutkimuksen asiasta Jama Pediatrics -lehdessä

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Samaa sukupuolta olevien avioliiton kieltäminen muodostaa kulttuurisen stigman, koska se leimaa seksuaalivähemmistöihin lukeutuvat erilaisiksi ja kiistää heiltä hyödyt, jotka kytkeytyvät avioliittoon”, tutkijat kirjoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raifman työtovereineen tutki, onko yhteiskunnan avioliittolinjauksilla yhteyttä nuorten itsemurhiin.

He analysoivat nuorten itsemurhayritysten määrien muutoksia 47 osavaltiossa. Niistä 32 oli hyväksynyt sukupuolineutraalin avioliiton 2015 alkuun mennessä. Viidessätoista osavaltiossa se oli tuolloin edelleen kielletty. Aineisto kattoi noin 763 000 yhdysvaltalaista lukiolaista.

Ilmeni, että ennen lainmuutosta 8,6 prosenttia kaikista ja 28,5 prosenttia homo-, lesbo- ja biseksuaalinuorista oli yrittänyt riistää hengen itseltään.

Itsemurhaa yrittäneiden lukiolaisten joukko kutistui lainmuutoksen jälkeen seitsemän prosenttia, seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten kohdalla vähennys oli kaksinkertainen.

Niissä osavaltioissa, joissa avioliitto sallittiin vain naisten ja miesten välillä, nuorison itsemurhayritykset eivät harventuneet.

Tutkimus ei kerro, millä tavalla sukupuolineutraalin avioliiton laillistaminen hillitsee nuorten halua tappaa itsensä.

”Mahdollinen selitys on, että samaa sukupuolta olevien avioliiton hyväksyminen lievensi seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten stigmaa. Se saattoi esimerkiksi muuttaa opettajien, vanhempien tai ikätoverien käyttäytymistä näitä nuoria kohtaan. Voi olla, että kampanjointi vaikutti asiaan”, Raifman sanoo.

Voi olla, että yhtäläisten oikeuksien saaminen tekee nuorista toiveikkaampia tulevaisuuden suhteen, hän arvioi.

Sukupuolineutraalin avioliiton voimaantulo oli kuitenkin olennaista.

”Tarkastelimme, näkyikö osavaltion aikomus hyväksyä samaa sukupuolta olevien liitto kahden vuoden päästä itsemurhayritysten määrissä. Vastaus oli ei”, Raifman sanoo. Itsemurhayritykset vähenivät vasta, kun aie toteutui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla