Kuva: <span class="photographer">Rubner, Cohen labs, MIT.
</span>
Kuva: Rubner, Cohen labs, MIT.

Vain muutama vuosi, eivätkä silmälasit enää sumene saunassa, lupaavat yhdysvaltalaistutkijat.

Vain muutama vuosi, eivätkä silmälasit enää sumene saunassa. Kylpyhuoneen peilitkin pysyvät kirkkaina, samoin auton ikkunat, lupaavat yhdysvaltalaistutkijat. He ovat näet löytäneet ratkaisun sumuongelmaan.

Kylmä ikkuna tai muu pinta sumuuntuu, kun siihen osuu lämmintä ilmaa. Silloin pinnalle tiivistyy tuhansia vesipisaroita. Pisarat sirottavat valoa sattumanvaraisesti, eikä ikkunasta näy läpi. Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) tutkijat kehittivät pinnoitteen, joka ei sumene. Pinnoite koostuu pikkuriikkisistä kvartsinanohiukkaskerroksista - siis lasihiukkaskerroksista - jotka vuorottelevat polymeerikerroksen kanssa. Nanohiukkaset keräävät pinnalle tiivistyvää vettä ja pakottavat pisarat yhtymään ja muodostamaan yhtenäisen, läpinäkyvän kalvon.

Sumua on estetty pinnoittein aikaisemminkin. Ongelmana on kuitenkin ollut pinnoitteen nopea kuluminen tai se, ett√§ se on vaatinut toimiakseen Auringon ultraviolettivaloa. ¬ĒMeid√§n pinnoitteemme saattaa olla ensimm√§inen, joka poistaa sumuongelman kerralla ja kokonaan¬Ē, sanoo tutkimusryhm√§n toinen vet√§j√§ Michael Rubner MIT:n tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rubnerin mukaan pinnoitteen valmistaminen on suhteellisen halpaa. Kaksi suurta autotehdasta ovat kuulemma jo ilmaisseet kiinnostuksensa siihen. Pinnoitteen markkinoille saaminen kestää kuitenkin vielä kahdesta viiteen vuoteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla