Kuvapörssi
Kuvapörssi

Suomalaistutkijoiden mukaan suola on osasyyllinen lihavuuden yleistymiseen.

Suolalla on voimakas syy-yhteys lihavuuteen, paljastaa tuore suomalaistutkimus.

Farmakologian professorit Heikki Karppanen Helsingin yliopistosta ja Eero Mervaala Kuopion yliopistosta osoittivat, että yhdysvaltalaisten suolan käyttö alkoi lisääntyä 20 vuotta sitten jyrkästi. Kulutus on nyt 50 prosenttia suurempaa kuin 1980-luvun alkupuolella.

Samassa ajassa lihavuus on yleistynyt Yhdysvalloissa epidemian tavoin. Suola on vaikuttanut tähän, sillä se janottaa ja saa juomaan tyhjiä kaloreita.

"Tutkimuksemme osoitti ensi kerran todeksi teorian, että väestön virvoitusjuomien kulutus riippuu voimakkaasti suolan kulutuksen määrästä", Karppanen sanoo.

Suomessakin erityisesti lapset ja nuoret ovat ryhtyneet käyttämään yhä enemmän sokeroituja, hyvin energiapitoisia virvoitusjuomia. Suolan käyttö on kuitenkin vähentynyt 30-35 prosenttia 30 viime vuoden aikana. Samaan aikaan aivohalvaus- ja sydäninfarktikuolemat ovat vähentyneet maailmanennätysvauhtia.

Karppasen ja Mervaalan tutkimus julkaistiin
Progress in Cardiovascular Diseases –sarjassa.