Kuva: FAO.
Kuva: FAO.

Kiinalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat löytäneet riisityypin (Oryza sativa) , joka viihtyy suolapitoisessa ympäristössä.

Kiinalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat löytäneet riisityypin (Oryza sativa), joka viihtyy suolapitoisessa ympäristössä.

Karut kasvuolosuhteet, kuten maaperän ja vesien suolaisuus ovat yksi suurimmista kasvinviljelyn tuottavuutta heikentävistä tekijöistä maailmassa. Suolaisilla pelloilla pärjäävä riisi auttaisi maailman nälkäongelman ratkaisussa.

Nyt löydetyn Nona Bokra –riisityypin suolansieto perustuu SKC1-geenin luonnolliseen muunnokseen. Geeni säätelee kasvinsisäistä nestetasapainoa kierrättämällä natriumioneja versoista juuriin ja edelleen pois kasvista.

Maailman kolmesta pääviljasta (vehnä, riisi ja maissi) riisi elättää eniten ihmisiä. Se on pääravintona 60 prosentille maapallon väestöstä.

Löydöstä kertoi Nature Genetics.