Suolakiteitä. Kuva: <span class="photographer">Mark Schellhase/Wikimedia Commons.</span>
Suolakiteitä. Kuva: Mark Schellhase/Wikimedia Commons.

Valtaosa maailman ihmisistä syö suolaa kaksi kertaa suositusta enemmän.

Liika suolan käyttö on tunnetusti epäterveellistä. Silti moni suomalainen ja valtaosa maailman ihmisistä syö sitä noin kymmenen grammaa päivässä, mikä on kaksinkertaisesti suosituksia enemmän.

Jos suolan käyttö vähenisi viidellä grammalla, vähentyisivät sydän- ja verisuonitaudit lähes neljänneksen ja aivohalvaukset lähes viidenneksen. Arviolta 1,2 miljoonaa aivohalvausta jäisi tapahtumatta ja 3 miljoonaa sydän- ja verisuonitautien tulematta joka vuosi.

Tämä kävi ilmi katsaustutkimuksessa, jossa yhdistettiin 13 suolatutkimuksen aineistot. Ne koostuivat yhteensä yli 170 000 ihmisen tiedoista. Tutkimukset oli tehty Suomessa, Hollannissa, Britanniassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kiinassa. Seuranta-ajat vaihtelivat 3,5 vuodesta 19 vuoteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suolan käyttö ei vähene pelkästään kansalaisten valistuksella, sillä merkittävä osa saamastamme suolasta lisätään ruokaan elintarviketeollisuudessa ja ravintoloiden keittiöissä. Tämän vuoksi tarvitaan myös viranomaisten toimia, tutkijat kirjoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sydän- ja verisuonitaudit ovat maailmanlaajuisesti yleisin yli 60-vuotiaiden ja toiseksi yleisin 15–59-vuotiaiden kuolinsyy.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Tutkimuksen julkaisi British Medical Journal.

Sisältö jatkuu mainoksen alla