Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Makureseptorit selittävät, miksi keinotekoiset makeutusaineet eivät laihduta.

Suoli todella on suun jatke, todistavat Mount Sinai Collegen tutkijat. Suolessa on täsmälleen samat makureseptorit –T1R3 ja gustduktiini – kuin kielessä. Reseptorit ovat erikoistuneet maistamaan makeaa, joten sanonta "maha haluu makeeta" näyttää olevan enemmän totta kuin tähän asti on ajateltu.

Nyt löydetyillä makureseptoreilla on tärkeä tehtävä energia-aineenvaihdunnassa. Kun sokerit hajoavat suolessa, ne muuttuvat glukoosiksi. Glukoosi sitoutuu makureseptoreihin, jotka alkavat erittää GLP-1-nimistä hormonia. Tämä suolistohormoni säätelee puolestaan insuliinin eritystä ja ruokahalua. Jos glukoosia joutuu verenkiertoon liikaa, ihminen alkaa lihoa.

Makureseptoreiden toiminta saattaa selittää myös sen, miksi keinotekoiset makeutusaineet eivät ole purreet lihavuuteen odotetulla tavalla. Sekä sokerit että keinotekoiset makeutusaineet aktivoivat suoliston makureseptoreita, jolloin suolistohormonin ja SGLT1-nimisen proteiinin määrä kohoaa ja johtaa sokerien tehokkaampaan imeytymiseen suolistosta. Mitä useammin reseptoreita aktivoidaan, sitä enemmän sokeria imeytyy vereen ja sitä enemmän kaloreita henkilö saa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka laihduttaja siis rajoittaisi sokerien käyttöä, makureseptoreiden aktivoituminen esimerkiksi asesulfaami-K:lla johtaa kulutetun sokerin tehokkaampaan imeytymiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksesta kertoi PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla