Tiramisu on italialainen jälkiruoka. Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Tiramisu on italialainen jälkiruoka. Kuva: Wikimedia Commons

Mikrobit manipuloivat ruokahaluasi, totesivat ranskalaistutkijat.

Jos joudut ähkäisten kieltäytymään ateriasi kruunaavasta tiramisusta, voit kiittää suolistossasi eleleviä mikrobeja. Ne ilmoittavat aivoillesi, että mahaasi ei mahdu enempää ruokaa.

Sergueï Fetissov Rouenin yliopistosta kollegoineen osoitti ensi kertaa, että suolistobakteerien proteiinit vaikuttavat kylläisyyshormonien vapautumiseen.

Mielenkiinto heräsi, kun tutkijat huomasivat laboratoriokokeissaan, että ruoansulatuskanavan Escherichia coli -bakteerit alkavat tuottaa eri proteiineja 20 minuuttia sen jälkeen, kun ne ovat saaneet ravintoa. Parikymmentä minuuttia on nimittäin juuri se aika, mikä ihmiseltä menee kylläisyyden tuntemiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun tutkijat ruiskuttivat pienen määrän ”kylläisten” bakteerien tuottamia proteiineja hiiriin ja rottiin, jyrsijöille ei maistunut ruoka, vaikka ne eivät olisi syöneet pitkään aikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarkempi analyysi osoitti, että ravintoa saaneiden bakteerien proteiinit vauhdittivat kylläisyyshormonina tunnetun peptidi-yyn vapautumista jyrsijöiden elimistöön. Sen sijaan ”nälkäisten” bakteerien tuottamat proteiinit eivät lisänneet kylläisyyshormonin tuotantoa.

Insuliinin erittymistä säätelevälle glp-1-hormonille taas kävi päinvastoin. Ravitsemattomat bakteerit lisäsivät sitä, ravitut eivät.

Kokeiden perusteella ainakin bakteerien ravitussa tilassaan tuottama ClpB-proteiini kytkee suolistobakteerit isäntänsä tai emäntänsä ruokahalun säätelyyn. Tutkijat havaitsivat, että hormonivaikutusten lisäksi ClpB vilkastaa hermosoluja, jotka hillitsevät syömishinkua.

Tarkempaa tietoa ei vielä ole muiden E.colin proteiinien saati muiden suolistobakteerien osuudesta ruokahalun säätelyyn.

Tutkimuksen julkaisi Cell Metabolism.

Vierailija

Tuossa puhuttiin bakteereiden tuottamista proteiineista. Minkälaisia määriä on nuo proteiinit joita bakteerit tuottavat ja käyttääkö elimistö hyväkseen bakteereiden tuottamia proteiineja muutoin kuin syömälläa ja laakkaamalla syömästä? Artikkelissa mainittiin kolme proteeiinia. (E.colin, ClpB, glp-1) Eli voiko elimistö polttaa nuo kaikki proteiinit myös ravintona?

Sisältö jatkuu mainoksen alla