Tiramisu on italialainen jälkiruoka. Kuva: Wikimedia Commons
Tiramisu on italialainen jälkiruoka. Kuva: Wikimedia Commons

Mikrobit manipuloivat ruokahaluasi, totesivat ranskalaistutkijat.

Jos joudut ähkäisten kieltäytymään ateriasi kruunaavasta tiramisusta, voit kiittää suolistossasi eleleviä mikrobeja. Ne ilmoittavat aivoillesi, että mahaasi ei mahdu enempää ruokaa.

Sergueï Fetissov Rouenin yliopistosta kollegoineen osoitti ensi kertaa, että suolistobakteerien proteiinit vaikuttavat kylläisyyshormonien vapautumiseen.

Mielenkiinto heräsi, kun tutkijat huomasivat laboratoriokokeissaan, että ruoansulatuskanavan Escherichia coli -bakteerit alkavat tuottaa eri proteiineja 20 minuuttia sen jälkeen, kun ne ovat saaneet ravintoa. Parikymmentä minuuttia on nimittäin juuri se aika, mikä ihmiseltä menee kylläisyyden tuntemiseen.

Kun tutkijat ruiskuttivat pienen määrän ”kylläisten” bakteerien tuottamia proteiineja hiiriin ja rottiin, jyrsijöille ei maistunut ruoka, vaikka ne eivät olisi syöneet pitkään aikaan.

Tarkempi analyysi osoitti, että ravintoa saaneiden bakteerien proteiinit vauhdittivat kylläisyyshormonina tunnetun peptidi-yyn vapautumista jyrsijöiden elimistöön. Sen sijaan ”nälkäisten” bakteerien tuottamat proteiinit eivät lisänneet kylläisyyshormonin tuotantoa.

Insuliinin erittymistä säätelevälle glp-1-hormonille taas kävi päinvastoin. Ravitsemattomat bakteerit lisäsivät sitä, ravitut eivät.

Kokeiden perusteella ainakin bakteerien ravitussa tilassaan tuottama ClpB-proteiini kytkee suolistobakteerit isäntänsä tai emäntänsä ruokahalun säätelyyn. Tutkijat havaitsivat, että hormonivaikutusten lisäksi ClpB vilkastaa hermosoluja, jotka hillitsevät syömishinkua.

Tarkempaa tietoa ei vielä ole muiden E.colin proteiinien saati muiden suolistobakteerien osuudesta ruokahalun säätelyyn.

Tutkimuksen julkaisi Cell Metabolism.

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Suolistobakteerisi kertovat, oletko kylläinen

Tuossa puhuttiin bakteereiden tuottamista proteiineista. Minkälaisia määriä on nuo proteiinit joita bakteerit tuottavat ja käyttääkö elimistö hyväkseen bakteereiden tuottamia proteiineja muutoin kuin syömälläa ja laakkaamalla syömästä? Artikkelissa mainittiin kolme proteeiinia. (E.colin, ClpB, glp-1) Eli voiko elimistö polttaa nuo kaikki proteiinit myös ravintona?
Lue kommentti

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski