Ylipaino kertyy suolistobakteerien ja immuunijärjestelmän vuoropuhelussa.

Pelkkä liika energiansaanti ei välttämättä johda ylipainoon ilman suoliston bakteerien ja immuunijärjestelmän yhteistyötä, raportoivat Chicagon yliopiston tutkijat Nature Immunologyssa.

Selvittääkseen bakteerien ja immuunijärjestelmän yhteyksiä Chicagon yliopiston tutkijat vertasivat tavallisia hiiriä sellaisiin, joiden geenivirhe estää lymfotoksiini-molekyylin tuotannon. Lymfotoksiini toimii suolistobakteerien ja immuunijärjestelmän välisessä viestinnässä.

Vertailu osoitti geenivirhettä kantavien hiirten säästyvän painonnousulta yhdeksän viikon rasvadieetin jälkeen, kun tavalliset hiiret lihoivat kolmanneksen. Normaali, tasapainoinen ruokavalio ei lihottanut kumpiakaan hiiriä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Runsasrasvainen ruokavalio vaikutti kummankin ryhmän hiirten suoliston bakteerikantoihin, mutta eri tavoin. Tavallisten hiirten suolistossa se lisäsi Erysopelotrichi-ryhmän bakteereita, jotka on yhdistetty lihomiseen. Geenivirheellisten suolisto oli puolestaan kyvytön poistamaan SFB-bakteereja, jotka tuottavat immuunivasteita suolistossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suolistobakteerien merkitys painonnousussa varmistettiin siirtämällä hiirten suoliston sisältöä hiiriin, jotka oli kasvatettu täysin bakteerittomassa ympäristössä. Niiden suolistossa ei sen vuoksi ollut omaa bakteerikantaa. Lymfotoksiinia tuottavilta hiiriltä siirron saaneet alkoivat lihoa kolmessa viikossa, mutta lymfotoksiinivirhettä kantavilta siirron saaneet pysyivät lähes ennallaan. Tilanne tasaantui kuitenkin vähitellen, kun hiirten immuunijärjestelmä alkoi tasoittaa suoliston bakteerikantoja.

Tulokset viittaavat suoliston bakteerien ja immuunijärjestelmän olevan monimutkaisessa vuorovaikutuksessa, joka vaikuttaa siihen, miten tehokkaasti ravinnosta saatava liikaenergia varastoituu rasvaksi ja liikakiloiksi. Vielä on kuitenkin epäselvää mitkä suoliston sadoista eri bakteeriryhmistä ovat tärkeitä lihomisen kannalta.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lisää suolistobakteerien yhteydestä ylipainoon Tiede-lehden artikkelissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla