Kuva: BuBBy, Wikimedia Commons.
Kuva: BuBBy, Wikimedia Commons.

Lihan aminohappo muuntuu valtimoja kovettaviksi yhdisteiksi.

Punainen liha on pannassa sydän- ja verisuonisairauksiin taipuvaisilla ja niihin jo sairastuneilla, sillä lihalla herkuttelun tiedetään edistävän näitä sairauksia. Nyt Cell Metabolism -lehden julkaisemasta tutkimuksesta selviää, että punaisen lihan verisuonia kovettava vaikutus juontuu suolistobakteerien puuhista.

Cleveland Clinic Lerner Research Instituten Stanley Hazen ryhmineen löysi hiirikokeissa kaksi erilaista suolistobakteeria, joista kumpikin osallistuu punaisesta lihasta löytyvän L-karnitiiviksi kutsutun aminohapon hajottamiseen sydämelle haitalliseen muotoon.

Yksi bakteeri tuottaa aminohaposta trimetyyliamiiniksi ja trimetyyliamiini-N-oksidiksi kutsuttuja yhdisteitä, jotka kovettavat verisuonia. Toinen suolistobakteeri tuottaa samasta aineesta gamma-butyrobetaiinia, joka niin ikään on osasyyllinen valtimonrasvoittumistaudin syntyyn.

Hazen kumppaneineen toivoo, että löytö voi palauttaa kinkun ja pihvit sydämestään huolehtivien ruokapöytään. Tulevaisuudessa onnistutaan ehkä kehittämään hoitoja, joissa näiden suolistobakteerien määrää kontrolloidaan esimerkiksi probioottien avulla.