Hiiritutkimus osoittaa, että suoliston bakteerit vaikuttavat suoraan aivojen kemiaan ja käyttäytymiseen.

Hiiren suolistossa elävät bakteerit voivat suoraan vaikuttaa aivojen reseptoreihin ja käyttäytymiseen, raportoivat irlantilaistutkijat Pnasissa.

John Cryan kollegoineen Corkin yliopistosta havaitsi, että hiirillä, joiden ravinto sisälsi Lactobacillus rhamnosus JB-1 –bakteereja, esiityi huomattavasti vähemmän stressin, ahdistuksen ja masennuksen kaltaisia oireita kuin verrokeilla.

Bakteereilla terästettyä ruokaa saaneiden hiirten stressihormoni kortikosteronin pitoisuudet kohosivat huomattavasti verrokkeja vähemmän akuutissa stressitilanteessa. Lisäksi fysiologisia ja psykologisia toimintoja säätelevän GABA-välittääaineen reseptorit toimivat tavallista vilkkaammin aivoalueilla, joilla masennus yleensä vaimentaa niitä. Vastaavasti stressin ja ahdistuksen aikana vilkastuvia GABA-reseptoreja ilmentyi JB-1-hiirien aivoissa vähemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun tutkijat estivät ruoansulatuselimistön ja keskushermoston välistä viestintää välittävän kiertäjähermon toiminnan, ravinnon sisältämien bakteerien vaikutus käyttäytymiseen ja GABA-reseptoreihin väheni.

Sisältö jatkuu mainoksen allaSisältö jatkuu mainoksen alla