Avantouinti kiihdyttää ruskean rasvan toimeen. Kuva: Christian Westerback
Avantouinti kiihdyttää ruskean rasvan toimeen. Kuva: Christian Westerback

Bakteerit säätävät kehon lämpötilaa vaikuttamalla ruskeaan rasvaan.

Elimistön ruskeasta rasvasta on toivottu apua laihduttamiseen. Tämä johtuu siitä, että toisin kuin energiaa säilövä valkoinen rasva, ruskea rasva kuluttaa energiaa.

Ruskean rasvan päätehtävä tuottaa kehoon lämpöä, ja sen toiminta lisääntyy, kun ihmistä paleltaa. Lämmöntuotantoon ruskea rasvakudos polttaa elimistön muita rasvoja.

Suomalaistutkijat ovat todenneet, että elimistön ruskea rasvat pystyy vaikka kaulan alueella meillä on keskimäärin vain 60 grammaa ruskeaa rasvaa, se pystyy aktiivisena polttamaan vuodessa yhdestä kahteen kiloa rasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikkiaan kehon ruskea rasva pystyy ihanteellisessa tapauksessa polttamaan rasvaa kolmesta neljään kiloa vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rasvanpolttoa voivat kuitenkin häiritä puutteet suolistomikrobeissa. Tähän viittaavat Kiinan tiedeakatemian tutkijoiden hiirikokeet, joista he kertovat Cell Reports -lehdessä.

Hytistessä rasvasolujen esisoluja muuttuu ruskeaksi valkean sijasta. Jyrsijöillä lähes kaikki niiden rasvakudos on voitu muuttaa ruskean kaltaiseksi kylmäaltistuksella.

”Rasvasolujen varhaismuodot voivat tilanteen ja tarpeen mukaan jakaantua joko valkoisiksi tai ruskeiksi. Tämä parantaa yksilön sopeutumista niihin olosuhteisiin, joissa sattuu olemaan”, Turun yliopiston aineenvaihduntatutkimuksen professori Pirjo Nuutila selittää.

Uudet kokeet kylmälle altistetuilla hiirillä osoittivat, että suolistomikrobit vaikuttivat valkoisen rasvakudoksen ”ruskettumiseen” ja sitä kautta hiirten lämmönsäätelyyn.

Ruskeiden rasvasolujen lämmöntuotantokoneisto toimii niin sanotun irtikytkijäproteiini 1:n eli ucb1:n avulla. Se saa rasvasolut tuottamaan lämpöä rasvahapoista ja sokerista.

Nyt kävi ilmi, että lämmön tuotantoa lietsovan proteiinin eritys heikkeni hiiriltä, joilta tutkijat olivat poistaneet suolistomikrobit antibiooteilla, verrattuna hiiriin, joiden bakteerikanta oli koskematon.

Samoin ruskea rasva toimi heikommin muuten bakteerittomiksi tehdyillä hiirillä.

Bakteerien rooli voisi periaatteessa olla vain epäsuora. Näin olisi siinä tapauksessa, että bakteerien puute heikentäisi ravinnon sulatusta suolistossa ja vähentäisi kykyä vastata kylmän aiheuttamaan lisääntyneeseen energiantarpeeseen.

Tästä ei ollut kyse. Bakteerit osallistuvat suoraan omilla aineenvaihduntatuotteillaan lämmönsäätelyyn, osoittivat jatkokokeet.

Kun näet bakteerittomille hiirille annettiin erikseen bakteerien tehtailemia butyraatteja, ruskean rasvan toiminta palautui normaaliksi.

Tutkijat arvelevat, että suolistobakteereilla voisi kenties auttaa esimerkiksi vanhuksia, joiden lämmöntuotanto on iän mukana heikentynyt.

Nuutila kertoo, että suolistomikrobit ovat yksi uusi lisätekijä, joka näyttää vaikuttavan ruskean rasvan toimintaan.

Ennestään on tiedetty, että ruoka, ikä, ylipaino ja suoliston hormonit säätävät lämpöä tuottavan rasvakudoksen määrää ja toimintaa.

Kylmä on kaikkein tutuin ruskean rasvan piiskaaja, ja se tuntuu omassa olossa.

”Jos lämpötila laskee, ruskeaa rasva aktivoitu paremmin ja sitä on enemmän”, selittää Nuutila.

”Syksyisin ilmojen viiletessä moni valittaa palelemista, mutta jonkin ajan kuluttua ei huomaakaan kylmää. Ehkä ruskeiden rasvasolujen määrä on lisääntynyt.”

Ylipainon hoidossa ruskea rasvan hyödyntäminen ei ole helppoa. Vankasti ylipainoisilla sitä nimittäin ei ole.

Vasta laihtumisen jälkeen ruskea rasva voi osallistua normaalipainon ylläpitoon rasvaa polttamalla.

Vierailija

Immeinen kirjoitti:
Pitäis tutkia myös miten rasvasolut reagoi jatkuvalle altistukselle kuumaa.

Meillä on liki jatkuvasti yli 30 astetta ja yleensä sisällä 34 jos ilmastointi ei ole päällä. Ulkona hivuttelee neljässä kympissä.

Miten rasva reagoi?

Kysy peililtä?

Veikkaan että se kertoo: "kertyy!"  =D

Vierailija

Butyraattien viihdekäyttö lämmittää kyllä kivasti koko kroppaa. Lämpeneminen alkaa kymmenisen minuuttia nauttimisesta ja lämpöä piisaa muutaman tunnin kivasti.  =D

Sisältö jatkuu mainoksen alla