Escherichia coli on yksi enterobakteereista, jonka katsotaan ennustavan kantajansa terveydellisiä riskejä. Kuva: STEPHANIE SCHULLER/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Escherichia coli on yksi enterobakteereista, jonka katsotaan ennustavan kantajansa terveydellisiä riskejä. Kuva: STEPHANIE SCHULLER/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Suomalais-amerikkalainen tutkimus perustui näyteaineistoon, jota on kertynyt pitkältä ajalta.

Ruskeasuolla, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pakastimessa, lojui viisitoista vuotta odottamaton tieteellinen aarre: 7 211 putkiloa suomalaisten ulostetta. Kakkaa Kainuusta ja Karjalasta, suolistobakteereja Savosta.

Vuonna 2002 tuhannet sattumanvaraisesti valitut suomalaiset luovuttivat verta ja ulostenäytteen osana Finriski-tutkimushanketta.

Siihen liittyvät tutkimukset kartoittavat suomalaisten terveyttä ja elintapoja ja etsivät sairauksien riskitekijöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ulosteesta ei osattu vuosi­tuhannen alussa vielä louhia paljonkaan tietoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ajatus oli, että viljellään näytteitä maljalla ja katsotaan, mitä bakteereita ihmisen ulosteessa on. Ei tiedetty, miten mikrobiomin tutkimus kehittyisi. Osittain ne näytteet unohtuivat pakastimeen”, kertoo Turun yli­opiston ja THL:n erikoistutkija, dosentti Teemu Niiranen.

Viime vuosikymmenellä suolistobakteerien tutkimus kehittyi räjähdysmäisesti. Nyt ymmärretään, että suoliston mikrobiomi vaikuttaa ihmisen terveyteen monella tavalla.

Uusien menetelmien ansiosta voimme selvittää jokaisen suolessa elävän bakteerilajin perimän ja löytää sen yhteyksiä sairauksiin.

Kun maailman johtava mikro­biomitutkija Rob Knight Kalifor­nian yliopistosta sai vihiä suomalaisesta ulosteaarteesta, aineisto tongittiin perin pohjin.

”Lennätettiin iso kontti kakkaa San Diegoon. Mukavana miehenä Knight suostui maksamaan ne miljoonat dollarit, mitä tällaisen aineiston sekvensointi kustantaa”, Niiranen kertoo.

Dna-sekvensserit raksuttivat Kalifornian auringossa, kun 7  000 ulosteputkilosta luettiin niissä elävien bakteerien perimä. Geenidata analysoitiin Suomessa ja saatiin yllättävä löydös.

Selvisi, että jos ihmisellä on suolessaan tavallista runsaammin tiettyjä enterobakteereita, hänellä on 15 prosenttia suurempi riski kuolla seuraavan viidentoista vuoden aikana.

Riskin lisäys ei ole kovin suuri, mutta koskaan aiemmin ei ole havaittu, että suolistobakteerit voisivat ennustaa kuolleisuutta muuten terveillä ihmisillä.

Enterobakteereihin kuuluvia mikrobeja kuten kolibakteereja elää normaalisti jokaisen suolessa. Silti eräät lajit lisäävät riskiä menehtyä riippumatta iästä, elintavoista tai muista tekijöistä.

Vielä ei tiedetä, miksi. Kenties bakteerit muuttavat rasvan ja sokerin aineenvaihduntaa tavalla, joka altistaa sydän- ja verisuonisairauksille.

Eräillä bakteerien aineenvaihduntatuotteilla on yhteys punaisen lihan syömiseen, joka on tunnetusti terveysriski.

Niirasen, THL:n tutkimusprofessori Veikko Salomaan ja Turun yliopiston apulaisprofessori Leo Lahden koordinoima tutkimus on ensimmäinen monesta, nyt kun arvokas geenidata on saatu koottua.

Seuraavaksi voidaan katsoa tarkemmin, mihin sairauksiin bakteerit liittyvät.

Turun yliopiston, THL:n ja Kalifornian yliopiston yhteistyönä syntynyt tutkimus on vertaisarvioitavana erääseen maailman johtavista tiedelehdistä ja sen voi lukea täältä.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä7777

jussipussi kirjoitti:
Käyttäjä4499 kirjoitti:
Tääl on kova nuorison möykkäröintiä, jäi vähän aihe kesken...
Sinun aivorunkosi ei osaa suodattaa riittävän hyvin/automaattisesti toistuvaa meteliä/ääntä tietoisuudesta pois?

Ihan hyvin kestin ottaen huomioon, että kuume oli nousemassa. Pyysin vain että lopettavat ärsyttävimmät jutut: kolmaskin kerta vielä, niin kutsun vartijat. Ne on vähän sellaisia, että testailee aluksi... 😏 Mutta oppivat kyllä tuntemaan minut, niin ei se testailu kauan kestä. Yleensä tilanne hoituu ihan sillä, että hyvällä lähestyy, ja kerran jyrähtää jos on tarvis! Kerran vaan kutsuin poliisit, kun meni överiksi... Eilen joku muu oli kutsunut vartijat, ja tänään illan aikana pari kertaa joku vaati porukan rauhoittumista. Ei mua ärsytä kova möly ja tavaroiden lentäminen, kun tuntuu että fiilis on positiivinen ja ympärillä on elämää. Mä näen pienet ja suuretlin ideat kirkkaana, paitsi jos häiriö sattuu JUST siihen oivaltamisen hetkeen... kerran kävi niin, mut ironista kyllä se häiriö tuli muualta kuin nuorisosta. Anyway, huomasin että teksti oli sekava, tuntui että kirjoitus katkeili aina kun tuoli kaatui tai joku huudahti... syytin nuorisoa 🙄 koska niitä voi aina syyttää kaikesta. Enemmän se mun kirjoittamisen kankeus varmaan johtui kunnosta ja nälästä. Jos olisin ollut kunnossa, olisin voinut paremmin kirjoittaa - mutta en olisi varmaan edes sietäny sitä möykkäröintiä. Eli kyse oli koko aivomassan tilasta, ei vain aivorungosta, luulisin. Älä nyt vaan saarnaa jostain Coronasta... Voin jo paremmin. Söin äsken. Ja jatkan nyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla