Alakulon syy voi olla suolistossa. Kuva: Irais Esparza / Wikimedia Commons
Alakulon syy voi olla suolistossa. Kuva: Irais Esparza / Wikimedia Commons

Masentuneilta löytyi vähemmän tiettyjä tärkeitä bakteereja kuin terveiltä.

Suoliston mikrobit kytkeytyvät mielen hyvinvointiin. Tästä on saatu entistä vahvempaa näyttöä.

Aihetta on tutkittu paljon eläimillä, mutta nyt on saatu ensimmäisen kerran väestötason tutkimustietoa ihmisistä.

Nature Microbiology -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen perusteella masentuneiden suolistossa on harvinaisen vähän Dialister- ja Coprococcus-lajien bakteereja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jälkimmäiset tuottavat butyraateiksi kutsuttuja lyhytketjuisia rasvahappoja. Ne vahvistavat suolen sisäpintaa ja vähentävät tulehdusta suolistossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näiden bakteerien vähyys on ennenkin yhdistetty masennukseen sekä krooniseen tulehdukselliseen suolistosairauteen.

Ilmeisesti butyraatit saavat paksusuolen tuottamaan enemmän serotoniinia. Se toimii aivoissa ahdistusta lievittävänä välittäjäaineena.

Masennusta tutkinut tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta suhtautuu tuloksiin varauksellisesti.

Hän muistuttaa samassa tiedelehdessä aikaisemmin julkaistusta tutkimuksesta, jossa masennuksen ja tietyn suolistobakteerin yhteydestä saatiin päinvastaisia tuloksia.

”Tietoa kertyy tutkimuksista vähitellen lisää, mutta niin mielenkiintoiselta kuin suolistomme ja aivojemme välinen vuorovaikutus saattaakin nyt näyttää, on aihetta olla kriittinen”, hän toteaa. Partonen korostaa, että pelkkä todettu yhteys ei vielä kerro syyn ja seurauksen suhdetta. Eli selvittämättä on, muuttavatko bakteerit mielialaa vai masennus suoliston bakteerien lajikirjoa.

On mahdollista, että masentuneena ihminen esimerkiksi syö yksipuolisemmin ja epäterveellisemmin, jolloin tietyt suolistobakteerit näivettyvät ja toisenlaiset rehottavat.

Suoliston tiedetään viestivän aivoihin päin tuottamiensa hormonien avulla ja suoraan sisäelimistä aivoihin johtavan kiertäjähermon kautta.

Eläinkokeissa hiirten aivojen toimintaan on onnistuttu vaikuttamaan muokkaamalla niiden suoliston bakteerikantaa.

Aivot myös viestivät suolistolle. Kokeessa hiirille aiheutettu aivoinfarkti muutti bakteerien valtasuhteita eläinten suolistossa.

Partonen muistuttaa, että vaikka bakteerit vaikuttavat paikallisesti suolenseinämään, emme vielä tiedä, vaikuttavatko ne myös aivojen toimintaan.

Rosinante
Seuraa 
Viestejä4

Paha sanoa kumpi tuli ensin, muna vai kana mutta kyllä terveellisesti syöminen varmasti vaikuttaa suoliston ja sen bakteerien kuntoon ja hormonitoimintaan. Suoliston kunto vaikuttaa kiputiloihin vatsan alueella ja siihen miten ihminen voi, onko mukava kylläinen olo vai onko usein pahoinvointia. Mieli on varmasti pirteämpi kun ei ripuloi, ummeta, turvota tai ole ilmavaivoja. Mielialaan vaikuttaa hyvin paljon myös itselle sopiva ja mieleinen kuntoilu, hierojalla käyminen tai muu kehonhuolto jos on paikat jumissa ja hyvä uni johon lihasjumit voivat vaikuttaa paljonkin. Mieleiset harrastukset tai työ tuovat tunnetta aikaansaamisesta tai hyödyllisyydestä. Mieliala on aina useamman tekijän summa, tuskin koskaan kiinni pelkästä ruokavaliosta vaikka se onkin merkittävä osa sitä. Uskon, että mieliala alkaa kärsiä vasta kun useampi osa-alue on poissa balanssista ja nämä alkaa tehdä ketjureaktioita. Esim. vatsa sekaisin huonosta ravinnosta - liikkuminen kärsii epävakaasta suolentoiminnasta. Sitten on jo kaksi asiaa rempallaan. You do the math. Fiksaatkaa ne syömisenne ihan ensiksi ja sitten muut palikat paikalleen. Hankala on yrittää aloittaa säntillistä lenkkeilyä jos vatsa käskee vessaan täysin ennalta-arvaamattomasti.

Tauko
Seuraa 
Viestejä309

Se mikä tuossa alkuperäisessä artikkelissa alkoi häiritä, oli termien sotkeminen.
Olisin Tiede-artikkelilta odottanut parempaa.
Puhutaan alakulosta ja masennuksesta liki synonyymeinä.
Toki artikkelin pointti oli suolistobakteerien ja masennuksen korrelointi.
Mutta esim kuvatekstissä mainittu alakulo johtaa väärille jäljille.
Alakulo, on mielentila siinä kuin onnellisuus, suru...
Masennus taas on sairaus, eikä mielentila.

Sisältö jatkuu mainoksen alla