Ihmisen toinen äly asuu suolistossa. Kuva: Getty Images
Ihmisen toinen äly asuu suolistossa. Kuva: Getty Images

Viestit kulkevat pikavauhtia molempiin suuntiin.

Suolistolla on paljon suorempi ja nopeampi yhteys aivoihin kuin on ajateltu. Viestit kulkevat ruuansulatuksesta aivoihin hetkessä suolistosolujen ja kiertäjähermon välisestä hermoliitoksesta, Science-lehdessä julkaistu tutkimus paljastaa.

Havainto selittää osaltaan, miksi nykyiset ruokahalua hillitsevät lääkkeet eivät aina toimi, sanoo tutkija Diego Bohorquez. Lääkkeet vaikuttavat hormoneihin eivätkä hermoyhteyksiin.

Tutkijat lupailevat, että tieto voi edistää lihavuuden, syömishäiriöiden ja jopa masennuksen ja autismin hoitoa. Kaikki nämä on liitetty suoliston häiriöihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Havainto myös vahvistaa ajatusta, että ihmisen toinen äly asuu ruuansulatuksessa. Suolisto kytkeytyy aivoihin hermoilla, joissa viestit kulkevat nopeasti edestakaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun edessä on vaikea tilanne, vatsaa kipristää. Kun sisuksissa on raskas ateria, aivoissa on sumuista.

Suolistossa on sata miljoonaa hermosolua eli yhtä paljon kuin selkäytimessä. Suolisto on suuri aistinelin.

Suoliston ja aivojen välinen yhteys isoa kiertäjähermoa pitkin on ennestään tunnettu. Tämä vagushermo on tärkeimpiä sisäelinten säätelijöitä. Se yhdistää aivot vatsan ja suoliston kautta muihin elimiin.

On kuitenkin ajateltu, että viestintään tarvitaan hormoneja. Hormonit esimerkiksi kiihdyttävät ruuansulatusta ja hillitsevät nälkää.

Hormonit ohittava pikaviestintä alkoi paljastua, kun Bohorquez havaitsi, että suolenseinämien soluissa on hermoliitoksia eli synapseja muistuttavia rakenteita. Hermosolut viestivät synapsien välityksellä.

Bohorquezin ryhmä Duken yliopistossa tutki nyt, lähettävätkö suoliston solut sähköisiä viestejä suoraan keskushermostoon. Kyllä lähettävät, oli tulos.

Toinen uusi havainto oli tiedotteen mukaan hermovälittäjäaineen glutamaatin keskeinen rooli.

Ryhmä tutki suoliston pikaviestien kulkua hiirillä. Niiden ruuansulatukseen ruiskutettiin rabiesvirusta, joka oli käsitelty hohtavan vihreäksi, jotta sitä voitiin seurata. Viesti rabiesviruksesta kulki pian selkäytimeen ja aivoihin.

Ryhmä myös kasvatti suoliston soluja kasvatusmaljassa kiertäjähermon solujen kanssa. Niiden välille syntyi liitoksia, joissa sähköiset viestit vilahtivat sekunnin osissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla