Hormonit, lääkkeet ja ympäristömyrkyt ovat harvinaisuus suomalaisessa lihassa. Näitä ns. vierasainejäämiä löytyy vuosittain vain muutamasta näytteestä, kertoo johtaja Timo Hirvi eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksesta, EELA:sta. Joka vuosi tut...

Hormonit, lääkkeet ja ympäristömyrkyt ovat harvinaisuus suomalaisessa lihassa. Näitä ns. vierasainejäämiä löytyy vuosittain vain muutamasta näytteestä, kertoo johtaja Timo Hirvi eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksesta, EELA:sta. Joka vuosi tutkitaan yli 12 000 näytettä.

Hirvi huomauttaa Liha-alan tiedotuslehdessä Lehtipihvissä, ettei hormonilihaan ole törmätty yli kymmeneen vuoteen. Tilanne ei ole yhtä ruusuinen kaikkialla maailmassa. Hirven mukaan tietyissä Euroopan maissa kiellettyjen aineiden käyttö muistuttaa urheilumaailman dopingia: kun entiset aineet havaitaan liian helposti testeissä, kehitetään uusia tilalle.

Lääkeaineiden, kuten antibioottien, jäämät ovat myös harvinaisia. Usein kyse on väärinkäsityksestä. Lyijyjäämät loppuivat käyttännössä sen jälkeen, kun raskasmetallin lisääminen polttoaineisiin loppui. Kadmiumia on lähinnä riistaeläinten, kuten hirvien, sisäelimissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla