Madagaskarin harvinaisuuksiin kuuluva <i>Uroplatus fimbriatus</i> -gekko. Kuva: <span class="photographer">Piotr Naskrecki</span>
Madagaskarin harvinaisuuksiin kuuluva Uroplatus fimbriatus -gekko. Kuva: Piotr Naskrecki

Saaren ainutlaatuisen eliöstön suojelualueet suunniteltiin Atte Moilasen laatiman Zonation-ohjelman avulla.

Eliöstöltään ainutlaatuinen Madagaskarin saari on saanut uuden suojelusuunnitelman, joka rauhoittaa paljon sirpaleisia alueita sen sijaan että suojeltaisiin perinteiseen tapaan suuria yhtenäisiä metsäalueita. Tavoitteena on rauhoittaa Madagaskarin eliöstön kannalta optimaaliset kohteet, kun suojeltua aluetta laajennetaan kymmeneen prosenttiin saaren pinta-alasta.

Suunnitelman tekivät yhdysvaltalaisen UC Berkeleyn yliopiston tutkijat suomalaisen Zonation-ohjelmiston avulla. Sen on kehittänyt akatemiatutkija Atte Moilanen Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta. Ohjelmisto ottaa huomioon eri lajien elinympäristövaatimukset, populaatioiden kytkeytyvyyden ja sen vaikutuksen lajien säilymiseen. Tarvittaessa sovellus huomioi myös maa-alueiden hinnan.

Madagaskarin suunnitelman ohjelmisto laski alle neliökilometrin tarkkuudella. Kyseessä on toistaiseksi laajin koskaan tehty lajien alueellisen jakautumisen huomioiva hanke. Suomessa työn alla on sovellus pohjoisten metsien ekologisesti perusteltuun suojeluun, joka sallisi myös metsien hyötykäytön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Madagaskar-suunnitelman julkaisee tänään
Science-lehti
kansijuttunaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla