"Äärimmäisen epätodennäköistä", kuittaa professori Hannu Sariola italialaislääkäri Severino Antinorin puheet käynnissä olevista klooniraskauksista. "Nykytekniikalla onnistumisen mahdollisuus on häviävän pieni, kenties yksi kymmenestätuhannesta" hän arv...

"Äärimmäisen epätodennäköistä", kuittaa professori Hannu Sariola italialaislääkäri Severino Antinorin puheet käynnissä olevista klooniraskauksista. "Nykytekniikalla onnistumisen mahdollisuus on häviävän pieni, kenties yksi kymmenestätuhannesta" hän arvioi. Jotta raskaus alkaisi, saman naisen kohtuun pitäisi siirtää tuhansia alkiota. Esimerkiksi Dolly-lampaan 1995 kloonannut tutkijaryhmä onnistui vasta 277:llä yrittämällä. "Terveysriskien takia teko olisi epäeettinen ja jopa rikollinen", Sariola korostaa. Hänen mukaansa Severino Antinori hakee väitteillään julkisuutta ja lisää asiakkaita. Lapsettomuuslääkäri on tunnettu yli 60-vuotiaiden ns. mummoraskauksista.

Maailmalla valmistellaan parhaillaan ihmisen kloonauksen kieltävää kansainvälistä sopimusta. Vaikka moni valtio suhtautuu kielteisesti ihmisen kloonaukseen, sille ei ole välttämättä juridista estettä. "Suomen laki lääketieteellisestä tutkimuksesta ei suoraan kiellä ihmisen kloonaamista", Sariola sanoo. Se määrittelee alkion hedelmöityksen tuloksena syntyneeksi eläväksi solujoukoksi, joka ei ole kiinnittynyt naisen elimistöön. Kloonauksessa alkio ei kuitenkaan synny hedelmöityksellä, vaan tumansiirrolla.

Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa työskentelevä Sariola luennoi kantasoluista ja kloonauksesta Helsingissä tänään pidetyssä seminaarissa.