Tummanhmaa teräskuona saa uuden elämän valkeana kalsiumkarbonaattina. Kuva: Mikko Raskinen
Tummanhmaa teräskuona saa uuden elämän valkeana kalsiumkarbonaattina. Kuva: Mikko Raskinen

Kuonan seurassa ilmasto-ongelma muuntuu muovin ja paperin raaka-aineeksi.

Maailman ensimmäinen hiilidioksidia ja teräskuonaa arvokkaaksi teollisuuden raaka-aineeksi muuntava pilottilaite hurisee Aalto-yliopistossa. Laite uuttaa harmaasta kuonasta valkoista jauhetta, tarkemmin sanoen saostettua kalsiumkarbonaattia, jota käytetään muun muassa muoveissa, papereissa, kumeissa ja maaleissa.

”Prosessi toimii myös hiilidioksidinieluna, mikä on hyödyllistä ympäristön kannalta”, kertoo tutkija Arshe Said Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Pilottilaitteen rakentanut ryhmä pitää menetelmän taloudellisia ja ilmastohyötyjä merkittävinä. Tavallisesti saostettua kalsiumkarbonaattia tuotetaan kalkkikivestä, mutta tulevaisuudessa kuonasta voidaan valmistaa osa teollisuuden tarvitsemasta raaka-aineesta.

Vuonna 2010 Euroopassa tuotetusta teräskuonasta 13 prosenttia eli 16 miljoonaa tonnia vietiin kaatopaikalle. Jos kaikki tämän teräskuonan kalsium saataisiin talteen, voitaisiin vuosittain tuottaa noin 13 miljoonaa tonnia kalsiumkarbonaattia.

”Se sitoisi hiilidioksidia lähes kuusi miljoonaa tonnia vuodessa”, professori Mika Järvinen sanoo.

Kuonan uusiokäyttö auttaisi Järvisen mukaan teollisuutta saavuttamaan tavoitteet, joita hallitukset asettavat hiilipäästöjen ja jätteiden vähentämiselle.

Teknologian kaupallistamisen tähtäävä pilottilaite on toiminut Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella tämän vuoden alusta. Siinä käytettävä menetelmä perustuu Aalto-yliopiston säätiön yhdessä Åbo Akademin ja nykyisin SSAB:n osana toimivan Rautaruukki Oyj:n omistamaan patenttiin.

Aalto-yliopiston video esittelee pilottilaitteen englanniksi:

SamBody
Seuraa 
Viestejä6156
Liittynyt3.5.2008

Suomalaiset nappaavat hiilidioksidin hyötykäyttöön

Ihan uppouusi idea co2:n hyötykäyttö ei taida, se keksittiin jo jokusia vuosia sitten tuntemattoman inventorin toimesta. Nykyisin tuota prosessia nimitetään yhteyttämiseksi ja se on varsin laajalti yleisessä käytössä!
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.