Hyperspektrikuvantaminen paljastaa bakteerit. Kuva: Aalto-yliopisto, Mikko Raskinen
Hyperspektrikuvantaminen paljastaa bakteerit. Kuva: Aalto-yliopisto, Mikko Raskinen

Aalto-yliopiston tutkijoiden keksinnöstä voi olla apua esimerkiksi flunssa- ja vatsatautivirusten ehkäisemisessä.

Kun aivastus yllättää, käsi sujahtaa suun suojaksi lähes automaattisesti.

Ele estää pisaroiden lentämisen laajalle juuri sillä hetkellä, mutta kämmenelle pöpöt jäävät muhimaan, sillä harva kiiruhtaa heti käsipesulle.

Pian flunssapisaraiset sormet jo koskettavatkin ovien kahvoja, näppäimistöjä ja muita monien ihmisten jatkuvasti käyttämiä pintoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Flunssavirukset leviävät helposti esimerkiksi tällä tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aalto-yliopiston tutkijat ovat nyt kehittäneet menetelmän erilaisilla pinnoilla olevien bakteerien, virusten ja lian tunnistamiseen.

Tavoitteena on parantaa puhtautta ja hillitä pöpöjen leviämistä varsinkin flunssakausien ja norovirusepidemioiden aikana.

Niin sanottu hyperspektrikuvantaminen kerää erikoiskameran avulla dataa tuhansista mittapisteistä tutkittavan sähkömagneettisen spektrin alueelta.

”Tällä menetelmällä pyritään tunnistamaan pinnan epäpuhtauksia”, kertoo Autodetiksi nimettyä teknologiaa kehittävä Suomen Akatemian tutkijatohtori Juha Koivisto.

Flunssa- ja noroviruskausina monia pintoja pitäisi siivota tavallista tiuhempaan epidemioiden välttämiseksi. Turhaa desinfiointiaineiden käyttöä kannattaa kuitenkin välttää, koska niillä on yhteys tavallisille antibiooteille vastustuskykyisten superbakteerien syntymiseen.

Hyperspektrikuvantamisella siivous voitaisiin kohdentaa juuri sellaisiin paikkoihin, jotka kaipaavat useimmin puhdistusta, Koivisto sanoo.

Kun oven kahvassa olisi jälkiä flunssaisen ihmisen aivastuksesta, hälyttimet kertoisivat, että kahva pitää puhdistaa heti.

”Tämä on meidän tekemisen ydintä: että samoilla resursseilla voitaisiin saada paremmin puhtaampaa. Allokoidaan siivoojat oikeaan paikkaan eikä tarvitse käyttää ylimääräisiä kemikaaleja. Keskitytään sinne, missä taudin aiheuttajat tai muut epäpuhtaudet ovat.”

Näin pystyttäisiin Koiviston mukaan hillitsemään virusten leviämistä.

Koivisto visioi, että tulevaisuudessa esimerkiksi työpaikkojen ovenkahvoja seurattaisiin Autodet-menetelmän avulla reaaliaikaisesti. Kun kahvassa olisi jälkiä vaikka flunssaisen ihmisen aivastuksesta, hälyttimet kertoisivat, että kahva pitää puhdistaa heti.

Tähän on kuitenkin vielä matkaa. Autodet-teknologia ei nimittäin tällä hetkellä pysty tunnistamaan hyviä bakteereja huonoista.

Menetelmä erottaa tällä hetkellä vasta kuvatussa aineksessa elävät organismit – kuten sormenjäljestä jääneet bakteerit – epäorgaanisesta aineesta kuten teräspinnasta.

Se ei siis vielä myöskään tunnista, onko aivastaja kantanut esimerkiksi influenssaa ja vai lievempää flunssavirusta.

Koiviston mukaan epäpuhtauksien tarkempaan tunnistamiseen ei ole nykyisessä projektissa vielä pyrittykään. Hän kuitenkin uskoo, että tutkimusryhmä pystyy kehittämään menetelmää tarkemmaksi. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa menetelmä tunnistaisi esimerkiksi superbakteerin.

Aalto-yliopiston video näyttää, miten hyper­spektri­kuvantaminen toimii.

Ihmissilmät tai tavalliset kamerat havaitsevat valon kolmella aallonpituudella: sinisellä, punaisella ja vihreällä. Hyperspektrikuvantamisessa erottuu satoja aallonpituuksia, jotka erikoiskamera voi tallentaa. Tekoäly auttaa sitten tunnistamaan kuvatusta aineksesta eläviä organismeja.

”Jokaisella materiaalilla on oma tunnusomainen sormenjälkensä. Ne imevät tai heijastavat tiettyjä aallonpituuksia. Kun tiedämme, mitä komponentteja aineita orgaanisissa aineissa on ja mitä inorgaanisissa aineissa on, pystymme erottamaan ne toisistaan. Menetelmä perustuu siihen”, Koivisto kertoo.

Autodet-menetelmää voitaisiin hyödyntää kehittäjien mukaan myös muuhun kuin flunssa- ja vatsatautipöpöjen tunnistamiseen likaisilta pinnoilta.

Teknologian avulla voitaisiin esimerkiksi tarkistaa leikkaussalivälineistön steriiliys ennen operaatiota. Ruokateollisuudessa taas voitaisiin varmistaa, että kaupan tuoretiskillä, teurastamossa tai einestehtaalla on puhdasta.

Aallon tutkimusryhmä on parhaillaan patentoimassa menetelmää, ja tavoitteena on saada teknologia myös kaupalliseen käyttöön. Koiviston mukaan tarkoituksena on löytää iso yritys, jonka kanssa voitaisiin testata parhaiten toimivia käyttötarkoituksia.

Pintojen puhtauden todentamiseen on toki jo nyt olemassa teknologiaa, mutta Koiviston mukaan laitteet ovat hitaita ja vaikeita käyttää.

Autodet pystyy tunnistamaan lian reaaliaikaisesti esimerkiksi lentokentillä tai risteilylaivoilla. Tutkimusryhmän tavoitteena on, että muutaman vuoden kuluttua hyperspektrikameran voisi saada sovelluksena kännykkään.

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä5595

"Kun oven kahvassa olisi jälkiä flunssaisen ihmisen aivastuksesta, hälyttimet kertoisivat, että kahva pitää puhdistaa heti.

Koivisto visioi, että tulevaisuudessa esimerkiksi työpaikkojen ovenkahvoja seurattaisiin Autodet-menetelmän avulla reaaliaikaisesti. Kun kahvassa olisi jälkiä vaikka flunssaisen ihmisen aivastuksesta, hälyttimet kertoisivat, että kahva pitää puhdistaa heti."

Tässä nyt yritetään ratkaista ongelmaa typerällä tavalla.

Jos työpaikan ovenkahvaa nykii useampi ihminen, voi 100 % varmuudella kertoa että siihen on tarttunut patogeenejä.

Ei siivoojat voi juosta ympäri taloa pyyhkimässä ovenkahvoja aina kun joku on niitä käyttänyt.

Halvempi ratkaisu on tehdä ovista liiketunnistimella tai muuten itsestään aukeavia tai sitten ihmiset vain pesevät kätensä ennen ruokailua tai nenän kaivamista paperin kanssa.

Myös ovenkahvaan suunnattu UV-valo olisi halvempi vaihtoehto, vaikka kahvan pinta kuorrutettaisiin esim. titaanidioksidilla.

Käyttäjä18200
Seuraa 
Viestejä2

Edistystä!
Jutun alusta kuitenkin haluan kysyä, että miksi joku aivastaisi reaktionomaisesti käsiinsä? Opettaako joku niin? Melkein lattiaan aivastaminenkin on parempi vaihtoehto. Eiköhän kaikki osaa aivastaa kainalon ja hartian alueelle, josta pöpöt ei ihan ekana ole leviämässä minnekään, eikä kimpoakkaan tai pääse läpi toisin kuin vaikka lattiasta tai sormien välistä. Siitä pääsee sitten jo puhtain käsin vessaan paperilla pyyhkimään jos jotain näkyvää jää ja kotona paita pesuun. Ei tarvitse levittää pöpöä pisaraakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla