Suomen kouluissa opitaan muttei viihdytä.
Suomen kouluissa opitaan muttei viihdytä.

Aasian maat nappasivat kirkkaimmat sijat. 

Suomen koululaiset menestyivät jälleen hienosti lukemista sekä luonnontieteen ja matematiikan osaamista mittaavissa kansainvälisissä vertailuissa. Sen sijaan asenteet koulutyötä kohtaan ovat vertailumaiden kehnoimpia.

Neljäsluokkalaisten lukutaitoa 45 maassa selvittäneessä PIRLS-tutkimuksessa Suomi sijoittui Venäjän kanssa jaetulle toiselle sijalle. Parhaat lukijat löytyivät Hongkongista ja neljänneksi etevimmät Singaporesta. Neljän maan erot olivat kuitenkin niin pienet, että käytännössä lukutaito oli niissä samaa tasoa.

Luonnontieteiden ja matematiikan osaamista mitanneessa TIMMS-tutkimuksessa Suomen neljäsluokkalaisten pisteet olivat 50 maan joukossa kolmanneksi parhaat Korean ja Singaporen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös Suomen kahdeksasluokkalaiset menestyivät luonnontieteissä erinomaisesti. Suomalaisoppilaiden osaamispisteet veivät 42 maan vertailussa viidennelle sijalle. Kärjessä on Singapore ja joukko muita Aasian maita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matematiikassa Suomen neljäsluokkalaiset sijoittuivat kahdeksanneksi 50 maan joukossa. Euroopassa vain Pohjois-Irlanti ja flaaminkielinen Belgia sijoittuivat paremmin.

Parhainta matematiikan osaaminen on Singaporessa, Koreassa ja Hongkongissa.

Myös suomalaiset kahdeksasluokkalaiset sijoittuivat matematiikassa kahdeksanneksi. Euroopan maista edelle eivät päässeet kuin venäläisnuoret. Taaskin viiden kärki on Aasiasta: Korea, Singapore, Taiwan, Hongkong ja Japani.

Matematiikan osalta Suomessa on kuitenkin myös syytä huoleen, muistuttaa Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos, joka on vastannut tutkimuksesta täällä. Matematiikan osaaminen on 12 vuoden aikana huonontunut runsaan yhden kouluvuoden verran. Vastaavaa huonontumista ei ole tapahtunut luonnontieteissä.

Lisäksi Suomen neljäs- ja kahdeksasluokkalaiset viihtyvät huonosti koulussa. Muihin maihin verrattuna oppilaiden sitoutuminen ja kiinnostus tutkittuihin oppiaineisiin on heikoissa kantimissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla