Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jouko Tuomisto toppuuttelee akryyliamidista noussutta kohua. "Jo 20 vuotta on tiedetty, että 30 prosenttia kaikista syövistä liittyy ruokaan". Tuomiston mukaan perunan ja viljan tärkkelyksestä paistettaessa tod...

Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jouko Tuomisto toppuuttelee akryyliamidista noussutta kohua. "Jo 20 vuotta on tiedetty, että 30 prosenttia kaikista syövistä liittyy ruokaan". Tuomiston mukaan perunan ja viljan tärkkelyksestä paistettaessa todennäköisesti muodostuva akryyliamidi on vain yksi monista ruoan karsinogeenisistä aineista. "Sen osuus syövistä voisi olla enintään prosentin luokkaa". "Tärkeämpiä tekijöitä ovat esimerkiksi ravinnon suuri rasva- ja energiapitoisuus", hän lisää. Suomessa löydetään vuosittain runsaat 15 000 uutta syöpätapausta.

Tuomisto korostaa, että arviot akryyliamidin syöpäriskistä perustuvat eläinkokeisiin. "Toistaiseksi ei ole olemassa varmoja todisteita siitä, että se aiheuttaisi ihmisille syöpää". Monissa arkisissa ruoissa on aineita, jotka aiheuttavat suurina annoksina syöpää koe-eläimille.

Tukholman yliopiston tutkijat ja Ruotsin elintarvikevirasto kertoivat eilen, että useissa tavallisissa ruoka-aineissa voi kypsennyksen yhteydessä syntyä akryyliamidi-nimistä syöpää aiheuttavaa ainetta. Suomen elintarvikevirasto ei aio tutkimuslöydöksen takia muuttaa ravintosuosituksiaan. Se on jo aiemmin kehottanut välttämään paistetun ja friteeratun ruuan syömistä sen suuren rasvapitoisuuden vuoksi. Viraston mukaan mitään ongelmaa ei koidu, jos noudattaa näitä ohjeita. Akryyliamidin esiintymistä suomalaisissa elintarvikkeissa ryhdytään kuitenkin tutkimaan.

Yhdysvaltalaisten lääkäreiden ja tutkijoiden kuluttajajärjestö (ACSH) on koonnut listan tavallisten ruokien ja juomien sisältämistä syöpävaarallisista aineista.