Tältä näyttää nanosatelliitin vapautus havainnekuvassa. Kuva: Aalto-yliopisto
Tältä näyttää nanosatelliitin vapautus havainnekuvassa. Kuva: Aalto-yliopisto

Aalto-2 laskettiin avaruuteen Kansainvälisltä avaruusasemalta.

Suomalainen Aalto-yliopistossa rakennettu nanosatelliitti Aalto-2 vapautettiin kansainväliseltä ISS-avaruusasemalta kiertoradalle torstaina.

”Satelliitti irrotettiin Tyynenmeren päällä, ja se avasi antennit lähellä Etelä-Afrikkaa. Ensimmäinen signaalivahvistus saatiin Japanista”, kertoo projektin vetäjä, professori Jaan Praks Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Aalto-2 osallistuu kansainväliseen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on tuottaa ensimmäistä kertaa kattava malli Maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen termosfäärin ominaisuuksista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Projektiin osallistuu kymmeniä nanosatelliitteja. Satelliittiparven on tarkoitus tutkia 90–320 kilometrin korkeudella sijaitsevaa alempaa termosfääriä. Vyöhykkeen läpi kulkiessaan ne mittaavat muun muassa yläilmakehän plasman ominaisuuksia ja hiukkasia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Satelliitit ohittavat yleensä nopeasti termosfäärin. Joukkovoiman etu onkin siinä, että parvi pystyy keräämään yksittäistä satelliittia enemmän ja monipuolisempaa dataa.

Aalto-2:n matka kiertoradalla kestää noin puoli vuotta. Sitten se tippuu muiden missioon osallistuvien satelliittien tavoin ilmakehään ja palaa ilmanvastuksen voimasta.

Aalto-yliopiston toinen satelliitti, Aalto-1, laukaistaan avaruuteen kantoraketin matkassa Intiasta kesäkuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla