Kosovossa riehuvaan verenvuotokuumeeseen on sairastunut varmuudella jo toistakymmentä ihmistä ja epidemian pelätään laajenevan entisestään. Maailman terveysj...

Kosovossa riehuvaan verenvuotokuumeeseen on sairastunut varmuudella jo toistakymmentä ihmistä ja epidemian pelätään laajenevan entisestään. Maailman terveysjärjestön mukaan tautiin menehtyneitä on tähän mennessä neljä.

Myös alueella palvelevien suomalaisten rauhanturvaajien on syytä olla varuillaan. "Vertaus Ebola-virukseen ei ole liioittelua", korostaa professori Antti Vaheri Helsingin yliopistosta. Krimin-Kongon-virus on yhtä vaarallinen kuin serkkunsa. "Pahimmillaan kolmannes sairastuneista menehtyy verenvuotoihin", Vaheri kertoo.

Virus putkahti ensi kerran esiin Krimillä 1944 ja se eristettiin Kongossa 60-luvulla. Tautia esiintyy ajoittain Afrikassa, Aasissa, Lähi-idässä ja Etelä-Venäjällä sekä Balkanilla. Kosovon kaltaiset epidemiat ovat kuitenkin harvinaisia. Tauti leviää puutiaisten puremien ja karjan eritteiden välityksellä. Virus voi siirtyä myös ihmisestä toiseen. Oireet muistuttavat tavallista flunssaa. Viime vaiheessa tauti etenee keskushermostoon ja aiheuttaa verenvuotoja, jotka merkitsevät usein lopun alkua. Ajoissa annettu viruslääke saattaa auttaa potilasta.

Yleisradion Aamu-tv:n ja Svenska Dagbladetin mukaan Ruotsin terveysviranomaiset varautuvat verenvuotokuumeen leviämiseen ja tehostavat valmiutta kuljettaa sairastuneet YK-sotilaansa kotimaahan. Kosovon Suomen pataljoonan rauhanturvaajille on tiedotettu alueella esiintyvästä verenvuotokuumeesta ja heille järjestetään päivittäin punkkisyyni taudin ehkäisemiseksi. Tunnelma pataljoonassa on rauhallinen.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla