Vaikka Suomi on sydäntautien luvattu maa, selitys ei löydy geeneistä. Professori Kimmo Kontulan mukaan ei ole mitään näyttöä siitä, että suomalaisten perimä olisi sydänsairauksien kannalta tavallista kehnompi. Supisuomalaisia tautigeenejä on vain muuta...

Vaikka Suomi on sydäntautien luvattu maa, selitys ei löydy geeneistä. Professori Kimmo Kontulan mukaan ei ole mitään näyttöä siitä, että suomalaisten perimä olisi sydänsairauksien kannalta tavallista kehnompi. Supisuomalaisia tautigeenejä on vain muutama.

Perimä altistaa mm. kohonneelle verenpaineelle. Sairastumisvaara on nelinkertainen, jos suvussa on vähintään kaksi sairastunutta verrattuna tilanteeseen, jossa sukulaiset ovat terveitä. Riski on 50-prosenttinen, jos tauti on kummallakin vanhemmalla, mutta alle viisi prosenttia, mikäli isän ja äidin verenpaine on normaali. Useimmiten tauti on muutaman epäedullisen geenin ja kehnojen ympäristötekijöiden yhdistelmä.

Helsingin yliopistossa työskentelevä Kontula on ryhmineen selvittänyt kahdeksan vuoden ajan verenpainetaudin ja vakavien rytmihäiriöiden geneettisiä taustoja. Suomalaisväestöstä on löytynyt yksi verenpaineelle altistava geenialue kromosomista 3. Vain harvalla sairastuneista taudin aiheuttaa yksi ainoa geenimuutos. Heidät olisi tärkeä pystyä tunnistamaan, koska tauti voi olla vakava ja toisaalta siihen voi olla tarjolla täsmälääkitys. Pari suomalaista geenivirhettä selittää puolestaan ison osan perinnöllisissä rytmihäiriösairauksista.

Hieman alle miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine. Sepelvaltimotautia sairastaa puolestaan 300 000 ihmistä. Nämä taudit aiheuttavat edelleen lähes puolet kaikista kuolemista Suomessa, noin 22 000 joka vuosi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla