Valter Weijola kuvasi löytönsä Manus-saarella.
Valter Weijola kuvasi löytönsä Manus-saarella.

Rotta löytyi Papua-Uuden-Guinean Manus-saarelta. Sama tutkija löysi aiemmin myös uuden varaanilajin.

Suomalaistutkija on löytänyt tieteelle aikaisemmin tuntemattoman suurikokoisen rottalajin. Se löytyi Papua-Uuteen-Guineaan kuuluvalta saarelta.

Löydön teki Turun yliopiston tutkija Valter Weijola vuonna 2012 kartoittaessaan Manus-saarta asuttavia varaaniliskoja väitöstutkimustaan varten.

Uuden-Guinean pohjoispuolella sijaitsevalta saarelta oli aikaisemmin löytynyt tieteelle tuntemattoman rotan luita, joista osa oli hyvin vanhoja. Lajin pelättiin jo kuolleen sukupuuttoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paikallisten asukkaiden avulla Weijola kuitenkin löysi saaren keskiosien sademetsistä rotan, joka edusti samaa lajia kuin vanhat luulöydöt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Olin sattumalta lukenut vanhoista luulöydöistä ennen tuloani, joten olin tietoinen mahdollisuudesta, että laji voisi yhä elää saarella. Paikan päällä kuulin asukkailta, että he pyydystävät satunnaisesti isoja rottia. Löysimme melko nopeasti merkkejä rottien olemassaolosta, ja lopulta löysimme rottayksilön”, Weijola kertoo yliopiston tiedotteessa.

Weijolan löytämä rotta oli pituudeltaan 26 senttimetriä nenästä hännän alkuun mitattuna.

Geneettiset tutkimukset osoittavat, että uusi rottalaji on yksi vanhimmista Papua-Uudessa-Guineassa elävistä Rattus-suvun rotista. Harvinaisen suurikokoisen lajin edustajat elävät Manus-saaren sademetsissä ja karttavat ihmisiä.

Kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi löydön Journal of Mammalogy -lehdessä ja antoi lajille nimeksi Rattus detentus. Lajinimi detentus on latinaa ja tarkoittaa pidätettyä. Nimi viittaa lajin esi-isään, joka eli eristettynä Manus-saarella.

Weijola on löytänyt Papua-Uuden-Guinean toiselta saarelta myös uuden varaanilajin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla