Rintakudosnäyte voidaan ottaa stereotaktisesti ohjatulla neulalla, kuten tässä.
Rintakudosnäyte voidaan ottaa stereotaktisesti ohjatulla neulalla, kuten tässä.

Aineet jarruttavat luustoetäpesäkkeiden syntyä.

Hepariinin kaltaisilla yhdisteillä voidaan mahdollisesti estää rintasyövän leviäminen luustoon, havaitsivat VTT:n, Turun yliopiston, yhdysvaltalaisen Indiana Universityn sekä turkulaisten Biotie Therapies- ja Pharmatest-yritysten tutkijat.

Tutkijat löysivät rintasyöpäsoluilla tehdyn seulonnan avulla heparaanisulfaattia muokkaavan entsyymin. Se säätelee syöpäsolujen ja luuston välistä vuorovaikutusta, joka on tärkeää luustoetäpesäkkeiden muodostumiselle. Myös hepariini vaikutti tälle vuorovaikutukselle tärkeän mekanismin säätelyyn. Hepriinia käytetään veren hyytymistä estävänä lääkkeenä.

Hiirikokeet osoittivat, että hepariinin kaltaiset yhdisteet vähentävät rintasyöpäsolujen kasvua luussa ja siitä aiheutuvaa luun hajoamista. Toinen hepariinin kaltaisista yhdisteistä on Biotie Therapies -yrityksen kehittämä. Sen verta ohentava vaikutus on huomattavasti hepariinia pienempi, joten se soveltuu paremmin lääkekehityskohteeksi rintasyöpäterapiaa varten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rintasyövän kuolleisuus johtuu suurelta osin luustoon levinneistä etäpesäkkeistä. Parantavaa hoitoa ei ole vielä pystytty kehittämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin Molecular Cancer Research -lehden verkkojulkaisussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla