Kuva: Jukka Fordell
Kuva: Jukka Fordell

SciNet-käyttöliittymä näyttää enemmän vaihtoehtoja kuin Google.

Suomalaiset yliopistotutkijat ovat luoneet hakukoneen käyttöliittymän, joka näyttää osan hakutuloksesta kuvana.

Kuvan tehtävä on auttaa käyttäjää hahmottamaan aihetta, johon hän on sukeltamassa. Se näyttää kerralla useita hakusanaan liittyviä aihealueita ja antaa helppoja välineitä haun ohjaamiseen. Käyttöliittymän tutkimusprototyyppi on nimeltään SciNet.

– Se auttaa, kun hakija ei tiedä tarkasti, mitä etsii, vaan
haluaa hankkia näkökulmia uuteen asiaan, sanoo hankkeen koordinaattori Tuukka Ruotsalo Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteisestä tietotekniikan tutkimuslaitoksesta Hiitistä.

– SciNet toimii kuin älykäs ihminen, joka ei ymmärrä kysymystä, vertaa  Hiitin johtaja, professori Samuel Kaski.

– Se kysyy, tarkoititko tätä, vai kenties tätä.

Google, Facebook ja muut suuret palvelut ovat viime vuosina panostaneet personointiin, jossa käyttäjälle pyritään tarjoilemaan hänelle sopivaa sisältöä käyttäjän mielipidettä tai valintoja kysymättä.

Suomalainen hakukone on osa Tekesin rahoittamaa Tietotyön vallankumous -hanketta joka potkii tätä virtaa vastaan.

 Jos olet Tiede-lehden tilaaja, lue laajempi juttu allaolevasta linkistä tai maaliskuun Tiede-lehdestä.

Ari Rusila
Seuraa 
Viestejä140
Liittynyt8.7.2011

Suomalaistutkijat tekivät uudenlaisen hakukoneen

Muistaakseni muutama vuosi sitten käytin ranskalaista hakukonesysteemiä jossa muodostui hiukka mind mappia muistuttavia yhteyksiä avainsanojen ja julkaisujen välillä. nyt lienee kyseessä hiukka kehittyneempi malli.
Lue kommentti

Olen bloggari jonka kiinnostuksen kohteita ovat konfliktit ja tarinoiden toinen puoli, alueista huomioni saavat Balkan, MENA ja erityisesti Serbia sekä Israel. Pääblogini on Conflicts By Ari Rusila (http://arirusila.wordpress.com). Olen myös käynnistänyt Ariel -sivuston, joka taustoittaa Israelin politiikkaa, puolustusta ja yhteiskuntaa (pl uskonnolliset teemat) suomen kielellä.