Solusiirreverisuonia.
Solusiirreverisuonia.

Kantasolulöytö avaa uuden polun sydämen ja syövän hoitoon.

Helsingin yliopiston tutkijat uskovat löytäneensä kantasoluja, jotka rakentavat uusia verisuonia. Löytö voi poikia uudenlaisia hoitoja muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin sekä syöpään.

Verisuonten uudiskasvua eli angiogeneesiä tarvitaan esimerkiksi silloin, kun korjataan vaurioitunutta kudosta tai elintä. Valitettavasti myös syöpäkasvain osaa käynnistää angiogeneesin ja kasvattaa uusia verisuonia saadakseen happea ja ravinteita. Sairauksien hoidossa tarvitaan siis menetelmiä, joilla angiogeneesi pystytään joko käynnistämään tai estämään.

Dosentti Petri Salvén Helsingin yliopistosta on ryhmineen nyt selvittänyt, mistä uuden verisuonen rakentumiselle välttämättömät endoteelisolut oikein tulevat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onnistuimme eristämään hiiristä jakautumiskykyisiä verisuonen seinämän endoteelisoluja. Löysimme niitä myös ihmisen verisuonista sekä ihmisen syöpäkasvainten verisuonista. Soluviljelmässä yksi tällainen endoteelikantasolu pystyi tuottamaan kymmeniä miljoonia uusia verisuonen seinämän soluja, Salvén kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Salvénin ryhmä havaitsi, että nämä kantasolut sijaitsevat yksittäin verisuonen seinämässä tavallisten endoteelisolujen joukossa. Angiogeneesin käynnistyessä ne aktivoituvat tuottamaan uusia verisuonen seinämän soluja.

Hiiritutkimukset osoittivat, että näiden solujen vähentäminen heikensi verisuonien uudiskasvua ja hidasti syöpäkasvaimen kasvua. Vastaavasti uusien kantasolujen istuttamisen seurauksena siirtopaikalle muodostui nopeasti suuri määrä uusia toimivia verisuonia.

Mikäli endoteelikantasoluja opitaan tuottamaan tehokkaasti, ne avaavat uusia hoitomahdollisuuksia tilanteissa, joissa tarvitaan uutta verisuonitusta vaurioituneeseen kudokseen tai kun verisuonten ahtautuminen aiheuttaa kudoksissa hapenpuutetta. Niin ikään nämä solut tarjoavat uuden kohteen lääkkeille, joilla pyritään estämään syöpäkasvaimen verisuonitusta.

Tutkimuksen julkaisi PLoS Biology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla