Velan suhde bruttokansantuotteeseen vaihtelee suuresti maittain. Lähde: Kansainvälinen valuuttarahasto IMF 2013.
Velan suhde bruttokansantuotteeseen vaihtelee suuresti maittain. Lähde: Kansainvälinen valuuttarahasto IMF 2013.

Riskirajat valtionvelalle on vedetty hatusta, ei tutkimuksista.

Suomen julkinen velka ylittää ennätykset tänä vuonna. Valtiovarainministeriö ennustaa, että se nousee lähiaikoina yli 60 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Velan kasvua on kauhisteltu. Empiirisin tutkimuksin ei kuitenkaan ole voitu osoittaa eri maille yhteistä kynnysarvoa, jonka jälkeen valtionvelka muuttuu taloudelle myrkyksi.

Euroopan unioni on asettanut viitearvoksi 60 prosenttia kansantuotteesta, mutta suositus ei perustu näyttöön, koska sellaista ei ole. Näin sanovat Tieteen haastattelemat asiantuntijat, Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professori Jukka Pirttilä ja Helsingin Kauppakorkeakoulun professori Pertti Haaparanta tuoreessa Tiede-lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kansainvälisen valuuttarahaston tukijan Atish Ghoshin ja kumppaneiden tutkimuksen perusteella Suomen velka voisi huoletta nousta 125 prosenttiin bruttokansantuotteesta ja todennäköisesti sen ylikin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Velattomuus ei ole menestyksen mittari. Viro kieltäytyi talouden romahdettua elvyttämästä lainalla, ja valtion velat ovat mitättömät. Viro toipuu kuitenkin lamasta hitaasti.

Jos olet tilaaja, lue lisää:

Chair
Seuraa 
Viestejä2802
bergepanther
Suomen tämänhetkiset korkomenot nykyisellä valtionvelalla ja nykykoroilla ovat luokkaa 2 miljardia euroa (eli n.50 miljardin budjetista n.4%), velan kasvaessa korkomenot kasvavat ja jos myös korot kasvaisivat korkomenojen tuplaantuminen olisi oikeastaan hyvin pienestä kiinni.

Velkaa on todellakin otettu. Vuonna 2008 sitä oli 58 mrd euroa, ja vain muutama vuosi myöhemmin päästään 100 mrd euroon. Korkoprosentti voi nousta hyvinkin yllättäen joko EU:n toimesta tai Suomen luottoluokituksen tippuessa. Silloin, kuten mainitsit, pelkkiä korkoja voidaan joutua maksamaan jopa kaksinkertainen määrä eli 4 mrd euroa vuodessa. 

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

Sisältö jatkuu mainoksen alla