Velan suhde bruttokansantuotteeseen vaihtelee suuresti maittain. Lähde: Kansainvälinen valuuttarahasto IMF 2013.
Velan suhde bruttokansantuotteeseen vaihtelee suuresti maittain. Lähde: Kansainvälinen valuuttarahasto IMF 2013.

Riskirajat valtionvelalle on vedetty hatusta, ei tutkimuksista.

Suomen julkinen velka ylittää ennätykset tänä vuonna. Valtiovarainministeriö ennustaa, että se nousee lähiaikoina yli 60 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Velan kasvua on kauhisteltu. Empiirisin tutkimuksin ei kuitenkaan ole voitu osoittaa eri maille yhteistä kynnysarvoa, jonka jälkeen valtionvelka muuttuu taloudelle myrkyksi.

Euroopan unioni on asettanut viitearvoksi 60 prosenttia kansantuotteesta, mutta suositus ei perustu näyttöön, koska sellaista ei ole. Näin sanovat Tieteen haastattelemat asiantuntijat, Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professori Jukka Pirttilä ja Helsingin Kauppakorkeakoulun professori Pertti Haaparanta tuoreessa Tiede-lehdessä.

Kansainvälisen valuuttarahaston tukijan Atish Ghoshin ja kumppaneiden tutkimuksen perusteella Suomen velka voisi huoletta nousta 125 prosenttiin bruttokansantuotteesta ja todennäköisesti sen ylikin.

Velattomuus ei ole menestyksen mittari. Viro kieltäytyi talouden romahdettua elvyttämästä lainalla, ja valtion velat ovat mitättömät. Viro toipuu kuitenkin lamasta hitaasti.

Jos olet tilaaja, lue lisää: