Susi on sosiaalinen eläin, joka elää mieluiten perheyksiköstä muodostuneessa laumassa. Kuva: Kimmo Taskinen / HS
Susi on sosiaalinen eläin, joka elää mieluiten perheyksiköstä muodostuneessa laumassa. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Skandinavian, Suomen ja Venäjän Karjalan sudet ovat samaa perua.

Suomen luonnossa elävät sudet ovat geneettisesti vain ja ainoastaan susia, paljastaa ruotsalaisten, suomalaisten ja venäläisten tutkijoiden laaja geneettinen selvitys.

Julkisessa keskustelussa aika ajoin toistetut väitteet, joiden mukaan Suomen luonnonsusikanta koostuisi merkittävissä osin jonkinlaisista koiran ja suden sekoituksista, ei siis pidä paikkaansa.

”Analyysin perusteella koirilta saadun perimän osuus susipopulaatiossa on alle yksi prosenttia”, tutkijat kirjoittavat tutkimuksen tiivistelmässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Evolutionary Applications -lehdessä lokakuussa julkaistu tutkimus ja sen kaikki tausta-aineistot ovat luettavissa verkossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Voidaan siis sanoa, että Suomen luonnossa olevat sudet ovat puhtaita susia. Niin sanottuja risteymätapauksia on toistaiseksi voitu vahvistaa vain kolme yksilöä”, toteaa tutkimuksessa mukana ollut Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan tutkimusyksikön johtaja, professori Jouni Aspi.

Tutkimuksessa vertailtiin myös Suomen, Venäjän ja Skandinavian susien perimää. Analyysin perusteella kaikki susipopulaatiot ovat samaa perua. Tulos on kiinnostava erityisesti Ruotsin ja Norjan susipopulaatioiden kannalta.

Sudet hävisivät Skandinavian alueelta 1960-luvulla, mutta kanta alkoi elpyä 1980-luvulla. Tutkijat ovat arvioineet kannan elpymisen perustuneen yhteen, vuonna 1983 Ruotsin puolelle vaeltaneeseen kantanaaraaseen.

Kaikki eivät ole teoriaa hyväksyneet. Viime vuonna esimerkiksi Norjan televisiokanava TV2 väitti Norjan susien geneettisen perimän viitanneen Latviaan ja ranskalaiseen eläintarhaan. Uuden tutkimuksen perusteella nämä väitteet eivät pidä paikkaansa.

”Skandinavian susipopulaatio on geneettisesti samaa perua kuin Suomen ja Venäjän Karjalan populaatiot”, Aspi kommentoi.

”Skandinavian populaatio eroaa hieman muista sisäsiittoisuutensa takia. Mitä vähemmän yksilöllä on myöhemmin Suomesta tai Venäjältä kulkeutunutta geneettistä aineistoa, sitä enemmän pienen populaation erityispiirteet korostuvat.”

Susien liikkeet populaatioiden välillä eivät sinänsä ole harvinaisia. Tutkimuksessa tarkastelluista 98:sta Suomessa kuolleesta sudesta kolme oli tullut Skandinaviasta.

Kaikkiaan tutkimuksessa sekvensoitiin 23 suomalaisen ja 15 venäläisen suden genomit. Lisäksi aineistoon lisättiin 75 aiemmin sekvensoitua suomalaista ja 98 skandinaavista sutta.

Vertailukohtina käytettiin 11 kiinalaisen, kolmen venäläisen ja 10 pohjoisamerikkalaisen suden sekä 112 koiran genomia.

ThiNguyen
Seuraa 
Viestejä226

Lopella etelä-hämeessä  oli pari vuotta sitten noin 50 koirasutta joista osa pääsi karkuun. Niitä käytettiin jalostukseen ja pentuja myytiin halukkaille. Kennelin pitäjä sai jonkun tuomionkin ja eläimiä lopetettiin.

Eshamael
Seuraa 
Viestejä417

Minulla oli työkaveri jonka naapurissa oli susi käynyt naaraskoiran sulhasena. Poikaset oli pitänyt lopettaa koska purivat isäntäänsä. Mietin tätä aina joskus kun kuuntelen viisaita asiantuntijoita TVssä kun kertovat kasvuympäristön merkityksestä lapselle. En väitä mitään, mutta tuleepahan aina mieleen.
Tietysti on niinkin mitä taas TOISET asiantuntijat väittävät että ihminen on ihminen ja eläin eläin, vaan miten se oli, olemmeko kuitenkin kaikki eläimiä?
Se on ainoa varma asia että asiantuntijoita on. Ja viisaita! Joka asiaan ja alalle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla