Rupijäkälää kiven pinnalla.
Rupijäkälää kiven pinnalla.

Yli 500-sivuisessa jäkäläjärkäleessä esitellään muun muassa kaikki Suomesta tavatut makrojäkälät.

Vuoden 2011 Tieto-Finlandia -palkinnon saa Soili Stenroosin, Teuvo Ahdin, Katileena Lohtanderin ja Leena Myllyksen toimittama Suomen jäkäläopas.

534-sivuisessa jäkäläoppaassa esitellään kaikki Suomesta tavatut makrojäkälät sekä eräitä yleisimpiä rupijäkäliä - yhteensä 481 lajia, alalajia tai muunnosta. Jäkälät on symbioottinen eliöryhmä, joka koostuu sienestä ja mikroskooppisista viherlevistä tai syanobakteereista.

Opas on tarkoitettu sekä harrastajille että ammattilaisille. Kirja kertoo yleistä tietoa muun muassa jäkälien rakenteesta, kemiasta, lisääntymisestä, taksonomiasta, elinympäristöistä ja uhanalaisuudesta. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voittajan valitsi professori Alf Rehn. Hän kehui Suomen jäkäläopasta tieteelliseksi suurtyöksi, jossa on säntillisesti kerätty kattava tietopaketti miltei unohdetusta kasvityypistä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tietokirjojen Tieto-Finlandiasta kilpaili tänäkin vuonna sääntöjen mukainen maksimimäärä eli kuusi teosta.

Kolme ehdokkaista oli erityyppisiä oppaita: Suomen jäkäläoppaaan lisäksi Anna Keski-Rahkosen ja Minna Nalbantoglun ratkaisuja vauvojen unipulmiin tarjoava kirja Unihiekkaa etsimässä sekä Markus Varesvuon, Jari Peltomäen ja Bence Mátén Lintukuvauksen käsikirja.

Toiset kolme olivat historiallisia teoksia: Raoul Johnssonin kirjoittama Kustaa III ja suuri merisota, Mikko Porvalin jatkosodan aikaisesta kaukopartiosta kertova Operaatio Hokki sekä Christer Pursiaisen laatima elämäkerta venäläisestä vallankumousjohtajasta, Trotski.

Palkinnon suuruus on 30 000 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla