Planck-satellitin kuuden 70 GHz:n vastaanottimen etupäävahvistinyksiköt testissä Italiassa. Kuva: <span class="photographer">Alcatel Alenia Space Italia</span>
Planck-satellitin kuuden 70 GHz:n vastaanottimen etupäävahvistinyksiköt testissä Italiassa. Kuva: Alcatel Alenia Space Italia

Planck-luotainta varten rakennettu radiovastaanotin mittaa kosmista taustasäteilyä.

Suomalaiset ovat saaneet valmiiksi äärimmäisen herkän ja suuritaajuisen radiovastaanottimen, joka asennetaan Euroopan avaruusjärjestön Esan Planck-luotaimeen.

Vastaanottimella mitataan varhaisesta maailmankaikkeudesta peräisin olevaa kosmista taustasäteilyä, joka kertoo muun muassa universumin iästä ja rakenteesta. Sen avulla voidaan saada vihiä myös pimeän aineen ja pimeän energia olemuksesta. Radiolle kertyi hintaa noin 50 omakotitalon verran eli 8 miljoonaa euroa.

Planck-luotaimen on määrä lähteä avaruuteen vuonna 2008. Sen varusteina on 1,5-metrinen radiokaukoputki ja kaksi radiovastaanotinta. Suomalaiset suunnittelivat ja rakensivat matalataajuisen vastaanottimen vaativimmat osat. Kehitystyötä johti VTT ja vastaanottimen rakentamisesta ja testaamisesta vastasi suomalaisyritys Elektrobit Microwave.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaanottimen valmistaminen vaati uusia teknisiä ratkaisuja. Periaatteessa se toimii kuin kideradio. Kosmisen taustasäteilyn taajuus on kuitenkin miljoona kertaa suurempi kuin tavallisen radiolähetyksen. Niinpä lanka-antennin sijasta käytetään lautasantennia ja kiteen sijasta diodeja ja vahvistimia, joilla signaali vahvistetaan 500 000-kertaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaanottimen arvokkaimmat osat ovat vahvistimen puolijohdesirut, jotka maksavat 0,5 miljardia euroa kilo. "Onneksi 1,4 neliömillin kokoisia mikrosiruja ei tarvita kilokaupalla", sanoo professori Jussi Tuovinen VTT:n tiedotteessa.

Hankkeessa kehitettyä teknologiaa voidaan käyttää lisäksi vaikkapa turvatarkastuksiin ja tietoliikennesovelluksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla