Terveyssyistä Suomen kannattaisi siirtyä nykyisestä Itä-Euroopan ajasta Keski-Euroopan aikaan.
Terveyssyistä Suomen kannattaisi siirtyä nykyisestä Itä-Euroopan ajasta Keski-Euroopan aikaan.

Kesäaika on terveyden kannalta kahden tunnin virhesiirto.

Maaliskuun lopulla tehdään taas virallistettu rikos unta vastaan, kun kelloja kesäajan takia siirretään tunti eteenpäin. Uni hapertuu jopa viikoksi, äly jätättää ja työteho heikkenee. Tutkimusten mukaan ajansiirto myös lisää tapaturmien ja sydänkohtausten riskiä ja saattaa pahentaa mielenterveyden häiriöitä.

Ihmisten hyvinvoinnin nimissä kesäajasta tulisi luopua tykkänään. Meidän oloissamme kesäaika on itse asiassa kahden tunnin virhesiirto.

Nimittäin paitsi luopua kesäajasta Suomen kannattaisi vaihtaa aikavyöhykettä samaksi Keski-Euroopan kanssa eli siirtää kelloa pysyvästi tunnilla taaksepäin. Näin ehdottaa psykiatri ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen tuoreessa kirjassaan Lisää unta (Duodecim 2014).

Tätä nykyä sijaitsemme aikavyöhykkeemme länsilaidalla. Jos siirtyisimme Keski-Euroopan aikaan, olisimme vyöhykkeen itälaidalla, joka on terveyden kannalta ihannesijainti. Varhaisempi aamuvalo helpottaisi heräämistä, iltakukkuminen vähenisi, ja meillä olisi vähemmän kaamosoireita kuin aikavyöhykkeen länsilaidan ihmisillä.

Jos olet tilaaja, lue lisää alla olevasta linkistä.

Nenoe
Seuraa 
Viestejä3
Liittynyt12.11.2014

Suomen pitäisi vaihtaa aikavyöhykettä, sanoo unitutkija

Miksi näitä asioita ajatellessa huomioidaan vain aamuvirkut ihmiset? Entä ne henkilöt, jotka haluaisivat nähdä valoa sitten kun pääsevät töistä/koulusta? Mitä hyötyä on nähdä pala valoa 07:00 töihin ajaessa, sen jälkeen istua ikkunattomassa toimistossa 8 tuntia ja ajaa kotiin pimeydessä? Eikö olisi huomattavasti mukavampi ajaa töihin pimeässä ja tulla töistä valoisaan päivään? Valosta ehtisi nauttimaan paljon pidempään. Itse olen sitä mieltä, että voisimme olla pysyvästi kesäajassa. Silloin...
Lue kommentti
Julius
Seuraa 
Viestejä279
Liittynyt24.3.2013

Suomen pitäisi vaihtaa aikavyöhykettä, sanoo unitutkija

Tätä pöljyyttä en voi käsittää. Eihän sillä ole veenkään väliä, mitä aikaa Suomessa noudatetaan. Sovitetaan työajat oikein. Ne, jotka toimivat lähinnä idän suuntaan olkoon Moskovan ajassa, ne jotka toimivat Eiroopan suuntaan olkoon Euroopan ajassa. ON täysin yhdentekevää mitä kello kulloinkin näyttää. Koulut, valtio yleensä, työpaikat ja muut viralliset paikat päättävät, milloin ovat auki (kunhan ovat sen neljä tuntia päivisin auki kummmiskin [pitäähän se siestakin viettää]). Olkoon ilta tai...
Lue kommentti