Kuva: <span class="photographer"><a href= http://ltl.tkk.fi/wiki/Riitta_Hari>TKK</a></span>
Kuva: TKK

Professori Hari on kehittänyt muun muassa aivojen kuvantamismenetelmiä. Hän on johtanut Teknillisen korkeakoulun kylmälaboratorion aivotutkimusyksikköä vuodesta 1982 lähtien.

Suomen tiedepalkinto jaetaan joka toinen vuosi tunnustuksena korkeatasoisesta ja kansainvälisesti erityisen merkittävästä tieteellisestä tutkimuksesta.

Vuoden 2009 palkinnonsaaja Riitta Hari johtaa Teknillisen korkeakoulun kylmälaboratorion aivotutkimusyksikköä. Hän väitteli Helsingin yliopistosta vuonna 1980 ja on ollut kaksi kautta akatemiaprofessorina ja vuodesta 1996 lähtien TKK:lla professorin virassa.

Professori Hari ryhmineen on kehittänyt aivojen ei-invasiivisia kuvantamismenetelmiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaksikymmentä vuotta sitten aivojen aktiivisia alueita tunnistettiin esimerkiksi fMRI:n eli funktionaalisen magneettiresonanssikuvantamisen avulla. Menetelmän puutteena oli sen heikko aikaresoluutio: reaaliaikaisesti aivotoimintaa ei sillä pystytty seuraamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Harin ja hänen ryhmänsä kehittämän MEG (magnetoenkefalografia)-laitteiston avulla aivojen magneettikenttien mittausten aikasarja saadaan aukottomaksi. Sillä voidaan todentaa millisekuntien tarkkuudella aivoissa tapahtuvia muutoksia esimerkiksi liikkeiden, sosiaalisen kanssakäymisen tai puheen aikana.

MEGiä voidaan hyödyntää neurotieteellisen perustutkimuksen lisäksi kliinisissä neurologian ja neurokirurgian sovelluksissa, esimerkiksi kasvainten havaitsemisessa, psykiatriassa ja audiologiassa. Tulevaisuudessa Hari aikoo tutkia, kuinka ihmisten välinen vuorovaikutus muuttaa aivokuoren toimintaa.

Kylmälaboratorio on ollut Suomen Akatemian huippuyksikkö vuodesta 1995 lähtien. Professori Harin julkaisuluettelo on vaikuttavaa ja hän on kysytty asiantuntija sekä aktiivinen tutkijankouluttaja. Hari on saanut myös huomattavaa kansainvälistä tunnustusta: hänet on muun muassa ainoana suomalaisena kutsuttu Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian jäseneksi.

85 000 euron suuruisen palkinnon luovuttivat opetusministeri Henna Virkkunen sekä Suomen Akatemian pääjohtaja Markku Mattila opetusministeriön ja Suomen Akatemian järjestämässä Tiedefoorumissa tiistaina. Palkinto jaettiin nyt seitsemännen kerran.

Sisältö jatkuu mainoksen alla