Suomen tiedepalkinto on myönnetty professori Lea Pulkkiselle. Euroopan tunnetuimpiin kehityspsykologeihin kuuluva Pulkkinen palkittiin erityisesti lasten kasvua ja persoonallisuutta käsitt...

Suomen tiedepalkinto on myönnetty professori Lea Pulkkiselle. Euroopan tunnetuimpiin kehityspsykologeihin kuuluva Pulkkinen palkittiin erityisesti lasten kasvua ja persoonallisuutta käsittelevistä tutkimuksistaan, jotka ovat tuottaneet uutta ja arvokasta tietoa aikuistumisesta sekä sosiaalisen kehitykseen vaikuttavista perinnöllisistä ja ympäristötekijöistä. Tutkimustuloksia on hyödynnetty koulutuksessa ja vanhempien sekä opettajien ohjauksessa.

Pulkkinen on myös ahkera julkinen keskustelija. Hän mukaansa Suomessa on luiskahdettu uskomaan, että lapset ovat itsenäisempiä kuin ovatkaan. Nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat pitkälti seurausta kouluikäisten yksinäisyydestä ja aikuissuhteiden puutteesta. Yli kymmenen tunnin yksinolo viikossa muodostaa kriittisen rajan 14-vuotiaiden nuorten henkiselle pahoinvoinnille. Pulkkisen tutkimusten mukaan raja ylittyy viidesosalla nuorista. Hänen mielestään välinpitämättömyys lasten ajankäytöstä on koko yhteiskuntaamme leimaava piirre.

Lea Pulkkinen on toiminut vuodesta 1970 Jyväskylän yliopiston professorina. Vuonna 1996 hänet nimitettiin akatemiaprofessorin virkaan ja hän johtaa Psykocenter -keskuksen huippuyksikköä.

Opetusministeriön myöntämä 400 000 markan suuruinen Suomen tiedepalkinko jaetaan joka toinen vuosi tunnustuksena korkeatasoisesta ja kansainvälisesti merkittävästä tieteellisestä tutkimuksesta. Sen ovat aiemmin saaneet akatemiaprofessori Risto Näätänen sekä akatemiaprofessori Kari Kivirikon, professori Taina Pihlajaniemen ja dosentti Leena Ala-Kokon tutkimusryhmä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla