Kuva: <span class="photographer">NOAA. Meri. Virta. Vesi.</span>
Kuva: NOAA. Meri. Virta. Vesi.

Pohjan tila on heikompi kuin kertaakaan 2000-luvulla.

Suomenlahden happikato on nyt poikkeuksellisen paha. Tämä kävi ilmi, kun tutkimusalukset Aranda ja Muikku palasivat viime viikolla Itämeren tutkimusmatkoiltaan.

Kaikilla havaintoasemilla niin Suomenlahdella kuin varsinaisen Itämeren pohjoisosassa happea oli erittäin vähän tai ei lainkaan yli 50-60 metrin syvyydessä pohjanläheisessä vedessä. Syvän veden happipitoisuus on nyt 2000-luvun alhaisin.

Arandan havaintojen mukaan pohjan läheisessä vedessä oli rikkivetyä koko Suomenlahden alueella itäisintä havaintopistettä myöten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi syy tilanteeseen on veden suolakerrostuneisuus. Varsinaisen Itämeren puolelta on virrannut suolaisempaa ja vähähappista vettä Suomenlahdelle. Sen kerrostuminen estää vesimassan syvyyssuuntaisen sekoittumisen ja hapekkaan päällysveden sekoittumisen pohjanläheiseen veteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös pohjaeläimistö on kärsinyt. Runsas ja monilajinen pohjaeläinyhteisö löytyi enää vain neljästä Suomenlahden yhteensä 47 havaintopaikasta. Täysin vailla pohjaeläimistöä oli 37 paikkaa. Monivuotisena pohjaeläimistö kuvaa hyvin pitkäaikaista pohjien tilaa ja erityisesti happitilanteen muutoksia.

Saaristomeren tila on edelleen huomattavasti parempi kuin Suomenlahden.

Lue lisää Suomen ympäristökeskuksen tiedotteesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla