Kuva: Mikko Väyrynen
Kuva: Mikko Väyrynen

Nykytutkimus sanoo, että jako tapahtui jo kivikaudella, kun länteen tuli uusia maahanmuuttajia.

Perinteinen tarina kertoo, että nykyisten suomalaisten esivanhemmat olisivat jääkauden hellitettyä asettuneet Etelä- ja Lounais-Suomeen ja keskiajan lopulla osa heistä olisi muuttanut pieninä perheyksikköinä Itä-Suomen korpiin. Idän asukkaat olisivat siis erkaantuneet lännestä sisäisen siirtolaisuuden seurauksena.

Geenit kuitenkin kertovat toisenlaista tarinaa. Niitä tutkinut Helsingin yliopiston dosentti Jukka Palo työtovereineen on halunnut korjata aiempaa käsitystä Suomen asutushistoriasta. Geenien perusteella länsisuomalaiset pikemminkin erkanivat itäsuomalaisista, ja syynä olivat uudet maahanmuuttajat.

Tutkimuksissa on katsottu mitokondrio-dna:ta, jonka jokainen lapsi saa pelkästään äidiltään, ja Y-kromosomin dna:ta, joka periytyy isiltä pojille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Äidiltä periytyvässä mitokondrio-dna:ssa ei Suomen sisäisiä maantieteellisiä eroja ole havaittu. Sen sijaan isä-poikalinjassa eli Y-kromosomissa näkyy selvä itä-länsi-kahtiajako.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä sopii olettamukseen, jonka mukaan Suomen aluksi asutti yhtäläinen väestö. Geneettiset erot maan eri osien välille syntyivät, kun Länsi-Suomeen rantautui skandinaavis-germaanisia miehiä. He jättivät jälkensä sikäläiseen Y-kromosomiin.

Myös arkeologinen aineisto tukee käsitystä, että jääkauden jälkeen eli alkaen 10 500 vuotta sitten koko Suomi – niin itä kuin länsi – aluksi asutettiin idästä ja kaakosta käsin. Sitten noin 4 500 vuotta sitten Länsi-Suomeen alkoi tulla eteläisiä ja 3 500 vuotta sitten skandinaavisia vaikutteita.

Länsisuomalaiset ovat keskimäärin terveempiä ja varakkaampia kuin itäsuomalaiset. Tähän vaikuttavat niin geneettiset kuin elintapoihin ja elinympäristöön liittyvät erot. Näissä näkyy menneitten vuosisatojen vaikutus: idässä maanviljelyolot ovat olleet huonommat ja kaupankäyntireitit paljon hankalammat kuin leudommassa, vähälumisemmassa ja merenläheisessä Länsi-Suomessa.

Jos olet Tiede-lehden tilaaja, lue koko artikkeli alla olevasta linkistä.

Vierailija

Ihmetyttää, että Tiede-lehti on lähtenyt innolla jakamaan suomalaisia kahtia. Tuskin siitä on mitään hyvää odotettavissa.

Suomalaisia on tarkemmin tutkittaessa kolmea ryhmää: itä-, länsi- ja maahanmuuttoväki. Näitäkin voidaan pilkkoa vielä pienempiin osasiin, kuten esim. läntisten ja maahanmuuttajien sekasikiöt ja jne.

Tästä päästäänkin näppärästi arvottamiseen syntyperän perusteella ja seuraavaksi jaetaankin jo tunnuksia kelakorttiin.

JK

Tuo päätoimittajan "Otetaan mallia muumilaaksosta"-juttu on samaa jakavaa sarjaa.

Mikä tähän lehteen nyt on tullut, uushamilollisuusko?

JK2

Näky tästäkin aiheesta olevan pari ketjua - harmi kun ei voi enää yhdistää.

  • ylös 15
  • alas 27
lokki
Seuraa 
Viestejä6110
Vatkain
lokki

Vatkain, kumpaan kategoriaan kuvittelet itsesi geneettisesti sijoitetun. Muita vaihtoehtojahan ei ole, sillä ”Suomessa asuu kaksi kansaa: itäinen ja läntinen”, entäpä el6 tai Mr Bauglir. Miten pähkinäsaaren rauhan raja liittyy teihin kolmeen tai kehenkään nykyään suomessa asuvan ihmisen genomiin. Kumpaan kuuluvat ne, joissa on molempia, eli käytännössä kaikki suomalaiset.

Jutun otsikoinnin logiikka mättää ja siinä on tarkoituksellista itä-länsi vastakkainasettelua. Millä perusteella geneettinen raja on Pähkinäsaaren rauhan rajan kohdalla ja miten se liittyy nykyään suomessa asuviin ihmisiin?

Vastaukset selvisi minulle näihin kysymyksiin kun luin sen 4 aukeaman pituisen lehtijutun. Ehkä voisit tehdä niin itsekin? Se lienee helpompaa kuin minun alkaa tähän koko tarinaa sepostamaan. Seuraavalla kauppareissullasi käyt lehtihyllyllä lukasemassa jos tapanasi ei ole käyttää kirjastoa.

Ymmärrän, olisihan se ollut liikaa vaatia vastaus tuohon, kumpaan kategoriaan kuulut. Suomessahan asuu vain kaksi kansaa: itäinen ja läntinen, kuten juttu oli otsikoitu.

  • ylös 13
  • alas 6
Sisältö jatkuu mainoksen alla