Kuva: Mikko Väyrynen
Kuva: Mikko Väyrynen

Nykytutkimus sanoo, että jako tapahtui jo kivikaudella, kun länteen tuli uusia maahanmuuttajia.

Perinteinen tarina kertoo, että nykyisten suomalaisten esivanhemmat olisivat jääkauden hellitettyä asettuneet Etelä- ja Lounais-Suomeen ja keskiajan lopulla osa heistä olisi muuttanut pieninä perheyksikköinä Itä-Suomen korpiin. Idän asukkaat olisivat siis erkaantuneet lännestä sisäisen siirtolaisuuden seurauksena.

Geenit kuitenkin kertovat toisenlaista tarinaa. Niitä tutkinut Helsingin yliopiston dosentti Jukka Palo työtovereineen on halunnut korjata aiempaa käsitystä Suomen asutushistoriasta. Geenien perusteella länsisuomalaiset pikemminkin erkanivat itäsuomalaisista, ja syynä olivat uudet maahanmuuttajat.

Tutkimuksissa on katsottu mitokondrio-dna:ta, jonka jokainen lapsi saa pelkästään äidiltään, ja Y-kromosomin dna:ta, joka periytyy isiltä pojille.

Äidiltä periytyvässä mitokondrio-dna:ssa ei Suomen sisäisiä maantieteellisiä eroja ole havaittu. Sen sijaan isä-poikalinjassa eli Y-kromosomissa näkyy selvä itä-länsi-kahtiajako.

Tämä sopii olettamukseen, jonka mukaan Suomen aluksi asutti yhtäläinen väestö. Geneettiset erot maan eri osien välille syntyivät, kun Länsi-Suomeen rantautui skandinaavis-germaanisia miehiä. He jättivät jälkensä sikäläiseen Y-kromosomiin.

Myös arkeologinen aineisto tukee käsitystä, että jääkauden jälkeen eli alkaen 10 500 vuotta sitten koko Suomi – niin itä kuin länsi – aluksi asutettiin idästä ja kaakosta käsin. Sitten noin 4 500 vuotta sitten Länsi-Suomeen alkoi tulla eteläisiä ja 3 500 vuotta sitten skandinaavisia vaikutteita.

Länsisuomalaiset ovat keskimäärin terveempiä ja varakkaampia kuin itäsuomalaiset. Tähän vaikuttavat niin geneettiset kuin elintapoihin ja elinympäristöön liittyvät erot. Näissä näkyy menneitten vuosisatojen vaikutus: idässä maanviljelyolot ovat olleet huonommat ja kaupankäyntireitit paljon hankalammat kuin leudommassa, vähälumisemmassa ja merenläheisessä Länsi-Suomessa.

Jos olet Tiede-lehden tilaaja, lue koko artikkeli alla olevasta linkistä.

lokki
Seuraa 
Viestejä4944
Liittynyt3.1.2010

Suomessa asuu kaksi kansaa: itäinen ja läntinen

Vatkain 12.04.2015 klo 17:14 lokki 12.04.2015 klo 15:56 Vatkain, kumpaan kategoriaan kuvittelet itsesi geneettisesti sijoitetun. Muita vaihtoehtojahan ei ole, sillä ”Suomessa asuu kaksi kansaa: itäinen ja läntinen”, entäpä el6 tai Mr Bauglir. Miten pähkinäsaaren rauhan raja liittyy teihin kolmeen tai kehenkään nykyään suomessa asuvan ihmisen genomiin. Kumpaan kuuluvat ne, joissa on molempia, eli käytännössä kaikki suomalaiset. Jutun otsikoinnin logiikka mättää ja siinä on tarkoituksellista itä-...
Lue kommentti
Yoken Suru
Seuraa 
Viestejä426
Liittynyt10.4.2015

Suomessa asuu kaksi kansaa: itäinen ja läntinen

Ihmetyttää, että Tiede-lehti on lähtenyt innolla jakamaan suomalaisia kahtia. Tuskin siitä on mitään hyvää odotettavissa. Suomalaisia on tarkemmin tutkittaessa kolmea ryhmää: itä-, länsi- ja maahanmuuttoväki. Näitäkin voidaan pilkkoa vielä pienempiin osasiin, kuten esim. läntisten ja maahanmuuttajien sekasikiöt ja jne. Tästä päästäänkin näppärästi arvottamiseen syntyperän perusteella ja seuraavaksi jaetaankin jo tunnuksia kelakorttiin. JK Tuo päätoimittajan "Otetaan mallia muumilaaksosta"-juttu...
Lue kommentti