Nuorakeraaminen astia, kulttuurille tyypillinen ns. vasarakirves sekä pieni kirves Lempäälän Aimalankankaalta. Kuva: Esa Suominen / Museovirasto
Nuorakeraaminen astia, kulttuurille tyypillinen ns. vasarakirves sekä pieni kirves Lempäälän Aimalankankaalta. Kuva: Esa Suominen / Museovirasto

Kirkkonummelta kaivettu keramiikka-astia osoittaa, että maitokarjaa kasvatettiin pohjolassa paljon tiedettyä aiemmin.

Suomalaiset ovat kasvattaneet karjaa 500 vuotta tiedettyä pidempään, selvisi Helsingin ja Bristolin yliopistojen tutkimuksessa. Tutkijat perustavat väitteensä maitorasvajäämiin, joita ryhmä löysi Kirkkonummelta kaivetuista 4 500 vuotta vanhoista astioista. Maito on peräisin lehmästä tai lampaasta.

Ruukut ovat vanhin karjankasvatuksesta löydetty todiste paitsi Suomessa myös koko 60. leveyspiirin pohjoispuolisessa maailmankolkassa. Vanhemmissa, noin 6 000–5 000-vuotiaissa astioissa rasvajäämät ovat peräisin kaloista ja hylkeistä.

Tutkimus tukee arkeologi Aarne Äyräpään 1930-luvulla esittämää hypoteesia, jonka mukaan maidontuotanto alkoi Suomessa nuorakeraamisen maatalouskulttuurin myötä. Äyräpää itse ei onnistunut osoittamaan teoriaansa todeksi, mutta nyt tutkimustekniikka on kehittynyt niin hienovaraiseksi, että pienetkin maitorasvajäämät pystytään erottamaan muiden eläinrasvojen joukosta. Tutkimus on ensimmäinen, jossa arkeologisia maitorasvajäämiä on tunnistettu Suomessa.

Nuorakeraamisen kulttuurin jäsenet poikkesivat Suomea aiemmin asuttaneesta väestöstä niin kulttuuriltaan kuin perimältään, ja mahdollisesti juuri he toivat suomalaisten keskuuteen geenimuodon, joka mahdollistaa laktoosin sietokyvyn aikuisilla. Nuorakeraamikot asettuivat karjanhoidon kannalta suotuisille alueille Etelä- ja Lounais-Suomeen.

– Tutkimus osoittaa, että laktoosinsieto on edelleen vahvimmillaan maan lounais- ja länsiosissa, missä väestön nykyinen genetiikka näyttää siten yhä eniten kuvastavan maitoa sietänyttä, karjanhoidon mukanaan tuonutta väestöä, kertoo professori Mika Lavento Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi Proceedings of the Royal Society B.

offmind
Seuraa 
Viestejä16206
Liittynyt19.8.2008

Suomesta löytyi ennätysvanha maitoastia

Get even 03.08.2014 klo 08:24 Mistä niitä lehmiä yleensä saatiin siihen aikaan? Eiköhän niitä saatu toisista lehmistä silloinkin Ja jos nautaelukat eivät itsekseen näille perukoille levinneet, niin eiköhän ne kulkeneet kotieläiminä ihmisten mukana siinä kuin siat, kanat, koirat ja hevoset ovat aikojen kuluessa kulkeneet.
Lue kommentti

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

penni
Seuraa 
Viestejä4975
Liittynyt15.4.2011

Suomesta löytyi ennätysvanha maitoastia

Ihmisen ja kansojen varhaishistoria muuttuu aika haipakkaa. Olen aika varma siitä että koko Etelä-Suomi on ollut viikinkien valtakuntaa, ei pelkästään reitti Ryssiin. Vaati melko massiivisia mobilisaatioita, että ryssästä tehtiin slaavi (ruots. slav, eng. slave) Taitaa olla niin, että etelärannikon ruotsinkieliset ovat viikinkien jälkeläisiä, pohjoisen rannikon hurrit taasen ruotsalaisia.
Lue kommentti

what a mess to leave behind