Suomi 100 kiertää napojen kautta. Samalla se kuvaa avaruudesta Suomeakin. Kuva: <span class="photographer">Aalto-yliopisto</span>
Suomi 100 kiertää napojen kautta. Samalla se kuvaa avaruudesta Suomeakin. Kuva: Aalto-yliopisto

Suomi 100 -satelliitin lisäksi avaruuteen kohosi suomalaisten rakentama tutkasatelliitti ja 62 muuta piensatelliittia.

Yli vuoden lähtövalmiina odottanut Suomi 100 -satelliitti pääsi vihdoin lähtemään kiertoradalleen. Avaruusyhtiö SpaceX:n kantoraketti Falcon 9 laukaistiin onnistuneesti Kaliforniasta 3. joulukuuta. 

”Olen todella iloinen, että satelliittimme on saatu viimein matkaan. Avaruushankkeissa viivytykset ovat tyypillisiä. Tätä hetkeä on kuitenkin kannattanut odottaa, sillä pääsemme toivottavasti pian tekemään tutkimusta satelliitilla ja myös ottamaan kuvia 101-vuotiaasta Suomesta”, sanoo hanketta Aalto-yliopistossa vetävä professori Esa Kallio tiedotteessa.

Lento vei avaruuteen kaikkiaan 64 piensatelliittia. Kyseessä on suurin määrä satelliitteja, joka laukaistaan kantoraketissa yhdellä kertaa avaruuteen Yhdysvalloista. Intiasta on lähetetty vieläkin enemmän piensatelliitteja kerralla avaruuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomi 100 -satelliitin lisäksi mukana lennolla on myös Suomessa rakennettu Iceye-yhtiön X2-tutkasatelliitti. Yhtiö on syntynyt Aalto-yliopiston hankkeista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomi 100 kiertää maapalloa keskimäärin 575 kilometrin korkeudessa radalla, joka vie sen napa-alueiden päältä joka kierroksella. Siksi satelliitti tulee usein myös Suomen päälle.

Se mittaa laitteillaan avaruussään ilmiöitä ja kuvaa kamerallaan revontulia, maapalloa ja tietysti Suomea.

Aalto-yliopiston kumppani Suomi 100 -satelliitin kehitystyössä on Ilmatieteen laitos. Se on osallistunut satelliitin tietokoneohjelmiston ja laitteiden valmistukseen.

Avaruuteen on lähetetty ennen Suomi100 -satelliittia Suomessa valmistetut Aalto-1-, Aalto-2- ja Iceye-yhtiön X1-satelliitti ja Reaktor Space Labin nanosatelliitti Hello World.

Hello World kohosi onnistuneesti avaruuteen Intiasta varhain torstaiaamuna. Se on rakennettu Espoon Otaniemessä. Siinä on muun muassa Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kehittämä hyperspektrikamera, joka mittaa infrapuna-aluetta.

Kameran avulla voidaan seurata esimerkiksi maailman hiilinielujen kehitystä, peltojen lannoitusta ja kartoittaa, mistä aineista asteroidi koostuu.

Suomessa valmistettujen satelliittien määrä avaruudessa kasvoi nyt kuuteen.

Uutista on päivitetty 4.12. klo 9.34.

Sisältö jatkuu mainoksen alla