Kvanttitietokoneita kokeillaan äärimmäisessä kylmyydessä, että häiriöt olisivat mahdollisimman vähäisiä. Kuva: IBM RESEARCH/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Kvanttitietokoneita kokeillaan äärimmäisessä kylmyydessä, että häiriöt olisivat mahdollisimman vähäisiä. Kuva: IBM RESEARCH/SCIENCE PHOTO LIBRARY

VTT julkisti saaneensa rahoituksen Suomen ensimmäiseen kvanttitietokoneeseen.

Teknologian tutkimuskeskus VTT tiedotti keskiviikkona saaneensa 20,7 miljoonan euron rahoituksen Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen hankintaan.

Hankinnalla on tarkoitus mahdollistaa aivan uuden teollisuudenalan syntyminen suomeen, kertoo tiedotteessa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

Hankittava kvanttitietokone on tulossa sekä yritysten että korkeakoulujen käyttöön. Tiedotteen mukaan hankkeen suunnittelussa on ollut vahvasti mukana Aalto-yliopisto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kvanttitietokone tarjoaa käyttäjilleen valtavan suurteholaskentakapasiteetin, jota käytetään esimerkiksi säätilojen ennustamiseen, kvanttimaailman ilmiöiden tutkimiseen, geenitutkimukseen ja moneen muuhun valtavasti laskentatehoa vaativiin toimituksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laskentatehoa tarvitaan erityisesti tekoälyprojekteissa, jossa puuttuva laskentateho on usein pullonkaulana.

Suurlaskentatehoprojekteja on Suomessa ollut jo ennestään, sillä tämän vuoden lopulla, kiitos EU:n, Kajaanissa alkaa raksuttaa toden teolla supertietokone LUMI. Sen on noin kymmenen kertaa tehokkaampi kuin Euroopan edellinen tehokkain tietokone.

Miten kvanttitietokone, jota nyt ollaan hankkimassa, erottuu perinteisestä supertietokoneesta?

Kvanttitietokone hyödyntää, kuten nimestä voi päätellä, kvanttimekaanisia ilmiöitä. Kvanttimekaniikassa tai -fysiikassa tutkitaan ja kuvaillaan luonnonilmiöitä atomitasolla ja sitä pienemmissä kokoluokissa.

Kvanttimekaniikan erikoisiin piirteihin kuuluu esimerkiksi superpositio, jossa asiat voivat olla useassa tilassa yhtä aikaa ja kvanttilomittuminen, jossa kaksi hiukkasta ovat yhteydessä toisiinsa niin, että toiseen vaikuttaminen vaikuttaa myös toiseen, vaikka hiukkasilla olisi pitkäkin välimatka.

Näitä kahta ilmiötä hyödynnetään kvanttitietokoneiden paljolti perinteisistä tietokoneista poikkeavassa toiminnassa.

Kvanttitietokoneiden koon perusyksikkö on kubitti, eli tietokonemaailmasta tutun bitin kvanttiversio.

Googlen kvanttiherruuden lippulaivassa Sycamoressa näitä kubitteja on 54 kappaletta. Suomeen hankittavan kvanttitietokoneen tavoitteeksi on asetettu vuoteen 2024 mennessä 50 kubittia, joten kauaksi emme jää. Tosin, neljään vuoteen mahtuu todennäköisesti monta teholoikkaa alalla.

Homer_Backland
Seuraa 
Viestejä9240

Nyt menee rahat oikeaan osoitteeseen.

1 x VAWT = 9 x HAWT

“Before you diagnose yourself with depression or low self-esteem, first make sure that you are not, in fact, just surrounded by assholes.”
— William Gibson

Sisältö jatkuu mainoksen alla