Taitelijan näkemys HAT-P-38b:n kaltaisesta, hyvin lähellä tähtä kiertävästä kaasuplaneetasta. Kuva: ESO /L. Calçada
Taitelijan näkemys HAT-P-38b:n kaltaisesta, hyvin lähellä tähtä kiertävästä kaasuplaneetasta. Kuva: ESO /L. Calçada

Suomi saa nimetä Kolmion tähdistön suunnassa sijaisevat tähden ja sitä kiertävän kaasuplaneetan. Nimiehdotuksia ”kuumalle Jupiterille” voi lähettää lokakuun puoliväliin saakka.

Jos olet aina halunnut nimetä planeetan nyt saattaa olla tilaisuutesi. Tähtitieteilijöiden kansainvälinen yhteistyöjärjestö IAU juhlistaa satavuotista toimintaansa kilpailulla, jossa jokainen maapallon maa saa nimetä yhden eksoplaneetan.

NameExoWorlds -nimikilpailuun on ilmoittautunut jo 70 maata, Suomi mukaan lukien. Jokainen osallistuva maa järjestää omasta planeetastaan oman kilpailun. Suomessa kilpailun järjestelyistä vastaa Helsingin yliopiston observatorio.

Planeetat, joille maat saavat nimet antaa on jo valittu. Suomi saa nimettäväkseen Auringon kaltaista tähteä HAT-P-38 kiertävän eksoplaneetan HAT-P-38b. Tähti ja planeetta sijaitsevat Kolmion tähdistön suunnassa, 812 valovuoden päässä aurinkokunnastamme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 2012 löydetty kohde on hyvin lähellä tähteä kiertävä kaasuplaneetta eli niin sanottu kuuma Jupiter. Etäisyys tähteen on noin yhdeksästoistaosa Maan ja Auringon välisestä etäisyydestä ja kiertoaika vain 4,6 päivää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Planeetta on kookas, ympärysmitaltaan yli yhdeksän maapalloa. Massaa sillä on yli 84 maapallon verran.

Uutta nimeä planeetalle saavat ehdottaa niin yksityishenkilöt, koululuokat kuin muutkin yhteisöt.

Tähden ja planeetan nimemämiselle on monia ehtoja.

Nimillä pitää olla yhteys Suomeen kulttuurillisesti, historiallisesti tai maantieteellisesti. Nimenannossa saa lisäksi inspiroitua tähtitaivaan tai tähtitieteen teemoista tai nimettävän planeetan sijainnista taivaalla. Nimiä voi ehdottaa myös alkuperäiskielillä.

Planeetan ja tähden nimellä tulee olla yhteinen teema, josta pystytään tarpeen tullen ammentamaan uusia nimiä, jos järjestelmästä löydetään myöhemmin uusia planeettoja. Yksi osallistuja voi ehdottaa yhtä nimiparia.

Ehdotetun nimen tulee olla mitaltaan 4–16 merkkiä ja mieluiten yksittäisiä sanoja. Nimet eivät saa olla samoja tai kovin samankaltaisia kuin jo nykyiset taivaankappaleiden nimet.

Ne eivät myöskään saa olla loukkaavia, luonteeltaan kaupallisia, elävien tai viimeisen sadan vuoden aikana kuolleiden henkilöiden nimiä, lemmikkieläimen nimiä, tunnettuja tavaramerkkejä tai poliittisista, sotilaallisista tai uskonnollisista yhteyksistä tunnetun henkilön, paikan tai tapahtuman nimiä.

Mahdollinen ehdotus voisivat olla vaikka tähti niemeltä Sauna ja sitä kiertävä kaasuplaneetta Löyly.

Tarkemmat nimeämisohjeet löytyvät Helsingin yliopiston observatorion sivuilta.

matalaprofiili
Seuraa 
Viestejä2057

Käyttäjä19705 kirjoitti:
Horna se on.

Pahan pistit :)

Tähtihän tietenkin on se Horna ja planeetta on sitten Tuutti.

Etäisyyden puolesta ainakin täsmää, kun puhutaan Hornan Tuutista ;D

Miekka on pois tupesta ;)

  • ylös 12
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla