Kuva: <span class="photographer">THEMIS</span>
Kuva: THEMIS

Magneettiset vuoputket yhdistävät Maan ja Auringon toisiinsa ja syöttävät energiaa revontulille.

Nasan uusi revontulia tutkiva satelliittilaivue vahvisti, että magneettiset vuoputket yhdistävät Maan ja Auringon toisiinsa ja syöttävät energiaa revontulille. Magneettinen vuoputki on magneettikentän viivoista kiertynyt "köysi".

Vahvistus saatiin, kun THEMIS–satelliitit seurasivat nopeasti kehittyvää avaruusmyrskyä, joka sai revontulet loimuamaan Alaskan taivaalla. Ilmeni, että Auringosta irronneet hiukkaset seurasivat magneettisia vuoputkia.

THEMIS–hankkeen vastaava tutkija Vassilis Angelopoulos arvelee satelliittien tiedotteessa, että yli kaksi tuntia liehuneisiin revontuliin liittyi 500 000 miljardin joulen energia. Tämä vastaa 5,5 richterin maanjäristystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Auringossa tapahtuvissa purkauksissa irronneet hiukkaspilvet aiheuttavat Maan lähiavaruudessa myrskyjä, jotka rikkovat satelliittien elektroniikkaa ja vaarantavat astronauttien terveyden. Myrsky saattaa synnyttää virtaa myös ionosfääriin ja aiheuttaa sähkökatkoihin johtavia virtapiikkejä voimalaitosten siirtoverkoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maan ja Auringon välisen vuorovaikutuksen ymmärtäminen auttaakin ennustamaan näitä vahingollisia myrskyjä, jotta kalliit laitteet tiedetään sammuttaa ajoissa ja astronautit pitää sisällä aluksissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla